На изборите за президент и за Народно събрание (НС) ще гласуваме на машина само с една карта, обясни Камелия Нейкова, председателка на Централната избирателна комисия (ЦИК), пред парламентарната Комисия по дигитализация, електронно управление и информационни технологии.

Избирателят ще има възможност да гласува само за президент или само за парламент - за да стане това според “Сиела” трябва да се визуализират на екрана на машината три бутона - един за избори само за президент, един за избори само за НС и един за двата избора общо. Ако избере последния бутон, човекът трябва да гласува и за държавен глава, и за депутати. 

“Разписките, които пуска машината, ще са с еднакъв цвят, защото хартиената ролка е с един цвят. Обмисляме дали да не са различни по дължина за двата вида избори, за да не бъдат объркани и пуснати в грешна кутия.

Но дори да се отчетат грешно пуснати разписки или бюлетини в кутии за друг избор, например разписка за президент в кутия за разписки с вот за депутати - вероятно ще приемем указания да се приемат за валидни, като при броенето да си отидат по местата. Така ще стане и с хартиени бюлетини за президент, пуснати в кутия за парламент и обратно”, каза Камелия Нейкова.