Председателката на парламентарната комисия по ревизията Мая Манолова съобщи за злоупотреби, свързани с газовата връзка с Гърция. Това стана по време на последното заседание на комисията по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години

По думите ѝ Теодора Георгиева - изпълнителен директор от българска страна на компанията Ай Си Джи Би, която изгражда газовата връзка, е нанесла щети на държавата в размер на 22,5 милиона евро. 

„Въпросната госпожа Теодора Георгиева, която има месечна заплата от 10 555 лева за 2019 година, сега очевидно е по-висока, но откакто е назначена преди девет години, тя е получила един милион лева, един милион лева заплата. Ако тя работи за някоя друга държава или за някакъв частен интерес, може би тези, които са на 50 процента собственици на това дружество, трябва да отговорят. Затова ние ще изпратим и тези документи в прокуратурата. Само че комисията по ревизията дори само злоупотребите и безобразията в секторите да покаже, мисля, че в един голям процент си е свършила работата“, заяви Мая Манолова. 

Част от депутатите, участващи в заседанието, поискаха Теодора Георгиева да бъде уволнена.

От своя страна изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг, който притежава половината от компанията Ай Си Джи Би, Валентин Николов посочи: 

„Подобна процедура е била направена точно преди четири години при служебното правителство, пак на господин Радев, но тогава гръцката страна не се е съгласила при служебно правителство да има подмяна, докато няма постоянно правителство, което да вземе решение. Аз лично ще опитам по всякакъв начин да предприема мерки, обясних, че не съм сигурен колко ще бъдат ефективни“. 

Теодора Георгиева не присъстваше в заседанието на комисията по ревизията. 

По-късно компанията-изпълнител на газовата връзка изпрати писмо до медиите, че тя не попада в обхвата на дейността на временната комисия, тъй като българското участие в нея не надхвърля 50 на сто, както е уредено в правилника на Комисията. Смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г., е с равноправни акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%). 

"Двамата изпълнителни директори – г-жа Теодора Георгиева от българска страна и г-н Константинос Караянакос от гръцка страна – представляват дружеството единствено заедно и с мандат, даден от Света на директорите. Предвид описаната структура на управление на дружеството, нито едно ключово решение по управление на проекта IGB не може на бъде взето еднолично, а решения, свързани с изменения на срокове се взимат единствено единодушно от Общо събрание", пишат от компанията.
 

По време на днешното заседание на комисията по ревизия стана ясно още, че за последните 5 години “Топлофикация София” е натрупала близо четвърт милиард лева загуби. Изпълнителният директор на дружеството и столичният кмет Йорданка Фандъкова не се явиха на изслушването пред депутатите.

"Общо за тези 5 години натрупаната загуба е в размер на 245 млн. лева. Тази година обаче "Топлофикация" ще счупи собствения си рекорд за реализирана загуба, тъй като за първото полугодие до 30 юни загубата на дружеството е 92 млн. лева", заяви Мая Манолова.

По думите на Манолова сериозно ощетен е публичният интерес при покупката на квоти за въглеродни емисии и изплатени комисиони на посредници. Заради разлики с пазарните цени за един сезон дружеството е загубило 20 млн. лева.

"Даже и децата знаят, че комисионни се плащат, когато посредникът постигне цена по-добра от пазарната. Каква комисионна ще плащате на посредник, който купува над пазарната цена. Тук е трябвало да има незабавни арести. Стоката на пазара струва 1 лв., те я купуват за 1.50 лв. Изумително!", каза Румен Гечев.

По-рано в профила си във фейсбук Мая Манолова реши да направи още една ревизия - на премиерските посещения в държавни хижи. Тя пусна кадри от ловното стопанство “Паламара”, Шуменско, с текст:  

“Мата Хари е оставена с празни ръце. Какво видя проверката на ловното стопанство - любимо място за забавление на властта.” 

Виждат се кадри от спалня, за която Манолова твърди, че е била ползвана от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. 


 

Манолова прави препратка към снимките на премиерската спалня в резиденция "Бояна", които изтекоха в медиите. На един от кадрите, в отворено чекмедже, има пачки евро и златни кюлчета. Върху нощното шкафче има пистолет. На друга снимка се вижда спящият Борисов. Пред в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той заяви, че вероятно кюлчетата са донесени от жена, с която той е имал интимна връзка, като тя е направила и снимките. Борисов я сравнява с легендарната шпионка Мата Хари: 

"Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те.“. Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми, и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари."