Случаят със старши лейтенант Тодор Манчев е синтез на начина, по който управлява служебното правителство на Румен Радев. Това каза народният
представител от ГЕРБ - СДС Даниел Митов. Тодор Манчев бе открит мъртъв в спалното помещение на полигона "Ново село" след инцидента с американски военни в пловдивското с. Чешнегирово. Днес стана ясно, че според открити нови доказателства в този случай става дума за убийство, а не за самоубийство.

"Този случай е синтез на начина, по който управлява Румен Радев. Формализирането на това разследване, опитът да се прикрие убийство, очевидно неуспешен, е начинът, по който функционира цялата администрация в момента, управлявана от президента Радев. Целта е да му се осигурява пълен комфорт, да се назначават хора, на които има лично доверие не само за осигуряване на комфорт за изборите, но и ресурс и логистична подкрепа, за да спечели втори мандат", коментира Митов.

И допълни:

"Тези хора не се спират пред нищо, дори да прикриват престъпления, включително убийство, за да може техният патрон и кръстник Румен Радев да си спечели втори мандат, а те да си спасят постовете. Румен Радев даде генералско звание на човека, който в момента оглавява Военна полиция. Той беше ръководител по време на инцидента, който беше прикрит. Така работят тези хора. Затова е важно на следващите президентски избори г-н Радев повече да не бъде президент. Тези рецидиви не са само в МО, има такива и в Министерство на икономиката, навсякъде".

Върху семейството на старши лейтенант Тодор Манчев е оказан тежък натиск. Това каза зам.-председателят на Комисията по отбрана и депутат от
ГЕРБ-СДС  Христо Гаджев

Гаджев заяви, че в случая не става дума за самоубийство, заради открити от "Съдебна медицина" доказателства, и основната версия вече е убийство.

Той припомни, че от ГЕРБ са внесли предложение за създаване на комисия, която да разследва фактите около инцидента, но парламентът не е намерил воля да се занимава с темата.

"Ще я внесем тази тема и в следващия парламент", коментира Гаджев.

Той уточни, че вътрешна проверка на Военна полиция е намерила за виновни старши лейтенант Тодор Манчев и майор Мерджанов. След това е направена проверка на Инспектората на МО, която показва тотално различни неща от тази Военна полиция.

Гаджев заяви, че върху семейството на старши лейтенант Манчев е бил оказан тежък натиск от страна на разследващите органи.

Тома Биков (ГЕРБ-СДС) заяви, че Румен Радев трябва да поиска оставката на министъра на отбраната и да отстрани директора на Военна полиция.

"В случая става дума за прикриване на убийство и то от страна на разследващите, които са от Военна полиция. Първо, което трябва да се случи, е Румен Радев още днес да свободи от длъжност директора на Военна полиция - Ивайло Сотиров. Докато този човек изпълнява тази длъжност има риск да бъдат потулени и други доказателства, разследването да бъде вкарано в глух коловоз обстоятелствата да бъдат потулени“, заяви Биков.

И допълни:

"Министърът на отбраната трябва незабавно да подаде оставка. Тя трябва да му бъде поискана от Радев. Той трябва да има отношение към този въпрос, той е ръководител на тези хора".

Според Биков натрябва да се осигури пълна прозрачност за случващото се във Военна полиция и всички, които са участвали в това разследване на бъдат вкарани в списък на заподозрените, които са прикривали това престъпление.