46-ото Народно събрание е вече затворена страница. През недългото време на съществуването си то беше състредоточено сякаш буквално да онагледи етимологията на думата "парламент", свързана с говорене (от старофренски), но в някаква крайно изкривена форма - дрънканици. Прясно закритият парламент се запомни с ниската си ефективност откъм законодателна дейност и голямо говорене - под формата на изслушвания на министри, на междуличностни и междупартийни обвинения и обиди. "Красноречието" беше издигнато на пиедестал. Ето някои от репликите, с които се надцакваха депутатите и ще се запомнят (не точно с добро).

Шефката на парламента като болонка

Председателката на НС Ива Митева беше сравнена с болонка. И то от зам.-шефка на парламента.

"Председателката на Народното събрание не трябва да се държи като болонка на някой сценарист, а като председател на парламента."

Това заяви от парламентарната трибуна Татяна Дончева от ИБГНИ по време на дебатите по проекторешението за оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер. Дончева бе афектирана от решението на парламентарната шефка да напусне пленарната зала заедно с колегите си от "Има такъв народ".

"Г-жа Дончева ме нарече болонка. Болонката може да бъде приятел, но може да има и доста силен характер. Не се знае кога и какъв характер ще проявя", беше реакцията на Митева.

Ето и още от топлите отношения между Митева и Дончева, за които стана ясно, че накрая на парламента не си и говорят:

"Хората се делят на високи дървета, брулени от вятъра, и ниски храсти, препикавани от зайците".

Така Дончева коментира пред бТВ заплахите за живота на Митева. След което добави, че подобно място в обществото изисква хладнокръвие (подразбира се, Митева не го притежава).

Партийни годежи, сватби, шавливи булки

Шестте парламентарни сили, намиращи се в сложни отношения на непрекъснати конфликти и кратки коалиции, се обвиняваха помежду си за безпринципни сближавания - най-често пресъздадени със сватбарска лексика (вероятно поради голямо въображение, не за друго). 

"На годежа на ГЕРБ и ДПС кумове са БСП."

Това коментира председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ", след като ГЕРБ, БСП и ДПС подкрепиха предложени от ГЕРБ и ДПС трансфери в бюджета за държавното обществено осигуряване, с които се дава месечна добавка от 100 и 120 лева на всички пенсионери, при положение че бюджетна комисия подкрепя минимална пенсия от 370 лева вместо 300 и средно увеличение от 12,5% на всички пенсии.

"Като не можахте два поредни парламента да излъчите правителство, като се бихте в гърдите, че сте партии на протеста, на промяната и ще закарате българския народ на трети избори, ами да - ще се сгодим партиите на статуквото, точно така ще направим", обяви по-рано зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. 

По време на безкрайните обсъждания на актуализацията на пенсиите и опитите на депутатите да разберат кой какво всъщност е гласувал, Георги Свиленски от БСП постави началото на дълга поредица от "остроумия" с въпроса  - има ли сватба и годеж между ДПС и ИТН, а колегата му Стоян Мирчев допълни с обстоятелствата, че г-н Йорданов бил булката, а Филип Станев - шаферката.

"Сватбата е ясна, партито ще е довечера най-вероятно в Делта Хил при чичо Славчо", каза Мирчев.

За атмосфера при последващите изказвания от ИТН от соцпартията скандираха "Гор-чи-во".

Бившият сценарист на "Шоуто на Слави" Филип Станев реагира като тръгна да сравнява Мирчев със спартанския цар Леонид - "едър мъж с хубава брада". Продължението не беше толкова ласкателно.

"С едро тяло и заешко сърце, не всявайте интриги, стига с тия циркове", отбеляза той.

Тошко Йорданов реши да се включи в дебата, обвинявайки БСП, че е "в брак" с ДПС

"Вие сте доста шавлива политическа булка, бе хора", каза той.

Маймуни, палячо, цървули, абсолютни престъпници

Депутатите често се обиждаха един друг - с видимо удоволствие демонстрираха лош тон и липса на добър вкус.

В пленарна зала и в комисии се чуваха разнообразни квалификации, някои от тях на ниво трети клас.

В продължението на същите дебати за пенсиите Стоян Мирчев получи сравнения с маймуна.

"Господинът там с брадата. Ще ви кажа нещо. Маймуната помни три минути. Вие обаче май и с толкова не се справяте."

"До одеве си мислех, че г-н Свиленски е палячото на групата ви, но се оказа г-н Мирчев“, включи се и Станислав Балабанов по темата.

Любезности се разменяха концентрирано и на заседание на комисиите. 

Депутатът от ДПС Хамид Хамид нарече председателя на правната комисия Андрей Михайлов от ИТН "абсолютен престъпник" (За първи път това словосъчетание беше използвано преди години в доста различен контекст и се сдоби с лоша слава за автора му). Пак острието на ДПС в опитите си да бави приемането на законодателните промени, с които Бюрото за защита на свидетелите ще бъде взето от главния прокурор и ще отиде под контрола на правосъдното министерство обвини Крум Зарков в лицемерие. Ден по-късно той продължи нападението с квалификации, че Атанас Славов от ДБ имал държание като цървул.

"Ще се обадя на 112"

Тази заплаха дойде от Радостин Василев от ИТН пак в правната комисия към Анна Александрова от ГЕРБ след като нейна дълга поредица от изказвания, в които се караше на висок тон на останалите.

Приятелски огън - инсценировки, овъртолени като свински черва, детектор на лъжата

Една от големите звезди на обидното говорене в този парламент беше председателят на ПГ на ГЕРБ Тошко Йорданов, който хвърляше голяма част от своята жлъч в ""приятелски огън" - атаки към другите т. нар. протестни партии.

"В името на това, че си имат мнозинство, да си вземат решение. Толкова е просто – Христо Иванов е бивш министър на Бойко Борисов и му викаше "шефе", Мая Манолова беше в БСП и викаше "Дайте шанс на Орешарски", гласува Делян Пеевски с едната си ръчичка там, с която натискала бутона за шеф на ДАНС. Татяна Дончева да не казвам през какво мина. Всичките са овъртолени като свински черва, да се оправят", обяви той, след като не успя проектокабинетът на ИТН.

"Не участваме в инсценировки", беше коментарът на Христо Иванов от ДБ за недадената подкрепа на правителството на партията на Слави Трифонов.

„Повръща ми се от лицемери в този парламент”

Това пак от Тошко Йорданов  - от парламентарната трибуна по време на обсъждане на темата за създаването на временна комисия за незаконното строителсто на Буджака. 

Той добави, че според него "ДПС и ДБ си мерят олигарсите". От ИТН пък имали достатъчно известен лидер, който няма къща на Буджака. За партията е „еднакво гадно дали ще заменят Доган и Пеевски с Иво Прокопиев”, каза още Йорданов.

След което рязко смени темата с разказ за случилото се по време на преговорите на ИТН с ДБ и ИБГНИ.

„Христо Иванов заяви в нашата парламентарна стая, пред петима човека, че той трябва да одобри който и да е кандидат за министър-председател, членовете на МС и всяко едно бъдещо назначение по контролни органи. Иначе губим подкрепата. Ако това не е кадруване, аз съм висок 3 метра баскетболист. Мая Манолова пък заяви пред мен и Виктория Василева: „Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнявайте”. Готов съм да отида на детектор на лъжата, за да потвърдя думите на тези двама лицемери”, продължи с разкритията Йорданов. (Негова запазена марка се оказа да се появи на трибуната и да почне да вади предполагаемото "мръсно бельо" на предполагаемите си партньори в НС.)

"Не сме искали дялове, не сме искали порции и недейте да лъжете за това! Просто искахме да знаем за кого ще гласуваме. Публично неведнъж съм казвал, че няма да гласуваме за котки в чувал", реагира Христо Иванов.

"Благодаря на Христо Иванов, че си призна, че се е опитвал да кадрува. Ние нямаме нужда от такъв партньор! Моля ви, не ни търсете повече за разговори. Тук имате ГЕРБ, ДПС…Всеки, който твърди, че ние имаме нещо общо с ДПС, трябва да отиде на психиатър", контрира Йорданов.

В разговора се намеси и Мая Манолова, която намекна, че Трифонов я е убеждавал да не се кандидатира за кмет на София:

"Ето затова настоявах разговорите да се водят публично. Ако исках да падна на вашето ниво, г-н Йорданов, можех да кажа как и срещу какво г-н Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София. И въпреки това, аз излязох срещу ГЕРБ".

И т.н.

"500К"

Пак Тошко Йорданов обяви, че Татяна Дончева предлагала половин милион и искала да разцепи групата на ИТН. 

Дoнчeвa нaпрaвилa прeдлoжeниeтo cи в oфиca нa чoвeк, чиeтo имe Йoрдaнoв нe cпoмeнa. "Oт oфиca oбaчe имaлo зaпиcи нa кaмeри, a чoвeкът щял дa ce яви нa дeтeктoр нa лъжaтa, зa дa пoтвърди иcтoриятa", обяви зaм.-шeфът нa пaртиятa нa Cлaви Трифoнoв.

Скандалът, станал известен като "500К", продължи с Радостин Василев, който бил човекът, с когото разговоряла Дончева. Тя седяла срещу него, пишела 500К и имена на депутати от ИТН. 

"Драскаше си на едно листче, На това листче имаше сумата 500 к. Драскаше си върху него, имаше имена покрай числото", разказа Василев, като подчерта, че като адвокат той не може да каже, че тя му е предлагала подкуп, но според Тошко Йорданов всеки нормален човек би си помислил това.

"Нямам идея защо е трябвало да пиша 500К и някой да го тълкува, Досега спецпрокуратурата не ме е разпитвала. След като основният свидетел каза, че никой не му е предлагал пари - какво се проверява", коментира по-късно пред бТВ Дончева.

Пак там тя разясни отношението си към ИТН:

"При Славитрифоновата партия има орда комплексари. Ордата комплескари е друга работа. Те смятат, че системата им пречи, а те имат качества и потенциал. Това пълно разминаване между самопреценката и реалността води до абсолютно погрешни решения"

Откровение от Бойко Рашков

Голямата говорилня на 46-ия парламент се отличи и с непрестанните изслушвания на министри (Вероятно компенсаторен рефлекс след десетилетие на друга порочна практика, в която премиерът не се вясваше в НС, а министрите четяха написани формални отговори по време на парламентарния контрол.)

Сред тези изслушвания се запомни едно откровение на вътрешния министър Бойко Рашков, адресирано към ГЕРБ:

"За мутренските 90-те години съжалявам само за едно нещо. Че не се справихме с вашия лидер. Но има време, само ми дайте възможност"

Опасни връзки: Pi Ar Sevi Boiko

Парламентът имаше и една много важна добра страна - отвореност. Така там главният прокурор Иван Гешев стана почти редовен посетител на правната комисия и това позволи едно интересно откритие - с кого си пише Гешев във важни моменти -   Pi Ar Sevi Boiko.

Разпуснатото вече Народно събрание страдаше от много липси и имаше много кусури, но скуката не беше сред тях. Което обаче съвсем не беше достатъчно за по-дълъг и по-смислен живот.