Новак Джокович е на мнение, че дългоочакваната смяна на поколенията в елита на мъжкия тенис е в ход. В неделя той бе победен с 0:3 сета (по 4:6) на финала на US Open от впечатлилия с класа Даниил Медведев.

Сърбинът би руснака на финала на "Аустрелиън оупън" - 3:0. След това обърна Стефанос Циципас от 0:2 на "Ролан Гарос" и почти не срещна трудности срещу Матео Беретини на "Уимбълдън".

В Ню Йорк той бе напът да вземе рекордната 21-ва "мейджър" титла. И да стане първият в "оупън ерата" с календарен Голям шлем. Медведев обаче му препречи пътя, а Джокович не успя в още една голяма цел тази година - Олимпийските игри, където пък падна от Александър Зверев.

В "Куинс" двамата изнесоха паметен полуфинал, в който сърбинът взе връх в пет сета. За да дойде крушението срещу Медведев. 

Значи ли всичко това, че смяната на гарда вече е в ход, след като Роджър Федерер и Рафаел Надал се възстановяват от операции и залезът на Маестрото е близо? Все пак той е на 40 г.

"Смяната е неизбежна, заяви Ноле в една от първите си медийни изяви след загубата. - Старите момчета още ни бива. Все още искаме да греем на световната тенис сцена - поне доколкото можем. Аз опитвам да продължа да печеля нови титли от Шлема и да играя за моята родина. Има неща, които ме мотивират. Но новата генерация вече е изградена. Разбира се, че те ще ни сменят. Тенисът е в добри ръце, защото всички са чудесни момчета и състезатели от много, много висока класа."

Джокович обясни сълзите в края на двубоя с Медведев и на награждаването с изпитването на огромно "облекчение". 

"Радвах се, че всичко това свърши, защото в подготовката за турнира имаше много голяма ментална и емоционална тежест, с която трябваше да се справя", рече световният №1.

Много въпроси към Медведев пък бяха свързани с поведението на публиката на "Артър Аш стейдиъм". Преди две години, когато игра на финал с Рафаел Надал, той бе освиркан, а и в неделя огромна част от публиката бе на страната на сърбина. Дори му помогна в първия момент, в който ракета №1 на Русия имаше мачбол. Медведев направи две поредни двойни грешки при 5:2 и бе пробит, но все пак по-късно триумфира.

"Не мисля, че са ме освирквали сега, заяви Даниил за Би Би Си Радио 5. - Имаше много сръбски фенове. Не чух освирквания към мен, чух крясъци в подкрепа на Новак. В такива моменти не е лесно. Имах втори сервис и направих двойни грешки. Не се случва често, поради което човек не е свикнал с такива неща. В края на мача не мислех за това, не отдавах значение. Просто знаех, че трябва да си свърша работата, без значение дали е шумно или тихо, дали виковете са за или срещу мен. Целта ми беше да спечеля и съм щастлив, че успях да направя това, справяйки се с всичко странично."

Медведев добави, че няма против да играе пред публика, която не е на негова страна. Винаги е себе си - не само в тениса, но и в живота. През 2019 г. е бил освиркван в Ню Йорк, но само две години по-късно - аплодиран като шампион. Оставя на хората да решат дали го харесват или не - такъв, какъвто е.

"Знаех, че трябва да победя човек, който бе в серия от 27 победи и нула загуби в турнирите от Шлема тази година, добави Медведев. - Човек, запътил се да прави история. И че трябва да го спра при всички тези обстоятелства. Естествено, че победата е много по-сладка сега."

Той заяви, че е бил искрен, казвайки на Джокович при коронацията си, че "съжалява".

"Да, аз му го казах още на мрежата след мача. Защото знаех към какво се стремеше той. И наистина - тенисът е брутален спорт. Двама души тръгват от първия кръг, срещат се и само единият може да победи. Така че, да, казах, че съжалявам. Той е велик шампион и ме поздрави. Това беше много труден момент за него. Но аз никога не съм го виждал да се държи неуважително, когато загуби. Всичко това го прави голям шампион", каза още Медведев.