Президентът на Русия Владимир Путин се е срещнал с президента на Сирия Башар Асад, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Срещата е била вчера в руската столица Москва, обяви Кремъл.

По време на нея Путин е поздравил Асад за победата му на сирийските президентски избори. Той също така е казал, че чуждите сили, които са били разположени в Сирия, без да има решение на ООН за това, са пречка за консолидирането на страната. Путин е определил присъствието на тези чужди въоръжени сили в отделни части от територията на Сирия като явно противоречие на международното право.

"Това не ви дава възможност да положите максимални усилия за консолидация на страната и за придвижването напред по пътя на нейното възстановяване с такива темпове, които биха били възможни, ако цялата територия беше консолидирана от законното правителство", е заявил Путин.

Асад, който контролира две трети от територията на Сирия получи 95,1 процента от гласовете на изборите през май срещу двама опоненти от толерираната от неговото правителство опозиция.

Това бяха вторите президентски избори в Сирия от началото на гражданската война в страната през 2011 г., която отне живота на близо 400 хиляди души.

Русия е също сред държавите, чиито войски се намират на територията на Сирия. Те се сражават на страната на режима в Дамаск по негова молба. Сирия е единствената страна по средиземноморското крайбрежие, където Русия има военни бази. Другите главни международни съюзници на Асад са Иран и поддържаната от него шиитска организация "Хизбула" в Ливан.