Англия се отказва от въвеждането на ваксинационни паспорти за посещения на кина, ресторанти, нощни клубове и големи масови събития (спортни, културни и т.н.), обяви британският здравен министър Саджид Джавид пред Би Би Си днес.

До края на този месец страната ще представи мерки срещу пандемията през зимата, но сред тях няма да има локдауни и ваксинационни паспорти, потвърди намерението на премиера Борис Джонсън ресорният министър.  

Той смята да анулира някои части от закона за справяне с коронавируса, които дават правомощия за затварянето на сектори от икономиката.

Саджид Джавид изрази пълната си подкрепа за намеренията на Джонсън, информира БНР. Макар да не изключи напълно идеята за ваксинационни паспорти, той каза, че не я харесва и не би желал да се стигне до прилагането ѝ.

Джавид освен това заяви, че иска премахването на PCR тестовете за пътуващите възможно най-скоро. В момента пристигащите дори от страни от „зеления списък“ и напълно ваксинирани трябва да си правят такива. Министърът посочи, че напълно си дава сметка колко е висока цената за семействата, почиващи в чужбина.

Той потвърди, че тази година ще бъде стартирана най-голямата досега в историята програма за ваксиниране срещу сезонни грипове.

Междувременно първата министърка на Шотландия Никола Стърджън опроверга съобщенията за локдаун през зимата, но допълни, че всеки разумен лидер не трябва да бърза да се отказва от наличните опции.