Най-населената държава в света - Китай - регистрира само 25 нови случая на заразяване с COVID-19 за последното денонощие, предаде Ройтерс, по данни на китайските здравни власти. Регистрирани са и 21 асимптоматични случая, които китайските власти водят като отделна статистика.

Заразените в държавата, от която COVID-19 тръгна, са 95 153 души, а смъртните случаи от началото на пандемията - 4636 - отново по техни данни. Повечето от тези случаи са в провинцията Хубей, от която тръгна COVID-19.

В Китай са голяма част от всички ваксинирани по света - 889 млн. души са напълно ваксинирани, инжектирани са 2,1 млрд. дози. В момента се ваксинират по над 8 млн. души дневно, над 76% от популацията е защитена.

В сравнение с това лидерът на европейската икономика Германия има значително повече случаи - 11 124 за последното денонощие. 62,1% от популацията е ваксинирана напълно, но тази бройка расте и всеки ден се ваксинират по 188 хил. души. Добрата новина е, че смъртните случаи са по-малко - 45.

Според епидемиолозите, причината са тези разлики е от една страна ваксинацията, но за момента най-вече драконовските мерки в комунистически Китай.

В Поднебесната империя се правят тестове на цели градове по няколко пъти в последните седмици. Постоянно се налагат карантини и ограничения на пътувания, ваканции и всякакво движение извън градовете. Много квартали - над 200 в страната - се обявяват за високо- или среднорискови, което води до масови затваряния.

Самият Пекин многократно блокира всякакъв трафик от провинции в червената зона към столицата. Градът бе затварян дори само при един установен случай.