Северна Корея отхвърли предложение за приблизително три милиона дози ваксини срещу COVID-19 на китайската "Синовак" (Sinovac Biotech), като заяви, че те трябва да бъдат изпратени в силно засегнати страни, съобщи УНИЦЕФ в сряда, предаде Ройтерс.

Властите на изолираната страна посочиха ограниченото глобално предлагане на ваксини и продължаващите огнища на вируси другаде, според агенцията на ООН за децата, която управлява доставките по схемата КОВАКС (COVAX) за нации с по-ниски доходи.

Досега Северна Корея не е съобщавала за случаи на COVID-19 и наложи строги антивирусни мерки, включително затваряне на границите и ограничаване на вътрешните пътувания.

Говорител на агенцията на ООН заяви пред Ройтерс, че Пхенян ще продължи да комуникира с КОВАКС за получаване на ваксини през следващите месеци.

През юли Северна Корея отказа доставки на ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) поради опасения за странични ефекти, според южнокорейски мозъчен тръст, който е свързан с разузнавателната агенция на Южна Корея. 

Тогава Институтът за стратегия за национална сигурност заяви, че Северна Корея не се интересува от китайските ваксини поради опасения, че може да не са толкова ефективни, но прояви интерес към ваксините, произвеждани в Русия.

Няколко държави, като Тайланд и Уругвай, започнаха да използват други ваксини за хората, които са получили първата си доза от "Синовак", опитвайки се да повишат защитата.

„Продължаваме да работим с властите на КНДР, за да помогнем в отговора на пандемията COVID-19“, е заявил пред Ройтерс говорител на Глобалния алианс за ваксини и имунизация, една от организациите, които ръководят схемата КОВАКС.