Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Епохален пробив в медицината е постигнала германската фирма „Бионтех“. Собственикът й и откривател и на ваксините срещу COVID-19 съобщи, че едно от тестваните им лекарства срещу рак действа ефикасно при опитни мишки. Инжектирано в тумори на дебелото черво или на кожата, то спира растежа им напълно, а при една част от мишките раковите клетки дори изчезват.

„Когато през 2008 година основахме фирмата „Бионтех“, целта ни беше да намерим начин за лекарство за всеки пациент. Зададохме си въпроса – след като всеки тумор при всеки пациент е уникален, защо всички ракови пациенти се третират с едно и също лечение и започнахме да търсим отговор. Видяхме огромен потенциал в това да превърнем уникалния профил на всеки тумор в оръжие за победата над него. Целта ни бе да обучим имунната система на болния да разпознава специфичните ракови клетки в организма, да ги локализира и да атакува само тях“, обясни Угур Шахин.

Той  и съпругата му Йозлем Тюречи са едни от водещите фигури в създаването на имунотерапията при лечението на рак. 

„Към днешна дата имаме 15 медикаментни вещества за различни видове рак, които са в клинична експериментална фаза“, обясни и Тюречи. Едно от тези вещества е показало и огромен потенциал – то ефективно унищожава туморите в мишките.

Става дума за веществото BNT131. Резултатите от проучванията бяха публикувани тази седмица в специализираното списание „Science Translational Medicine“.

Освен, че атакува и спира растежа на туморите, в които еинжектирано, веществото свивало и тумори, които се намират далеч от третираните в дебелото черво – например в белия дроб. 

Принципът на лекарството  е същият като при ваксините. иРНК се използва като един вид софтуер, с който клетките се обучават да произвеждат определен вид протеини.  Раковите клетки започват да произвеждат тези протеини, а реакцията на тумора е да се опита да ги унищожи. Така де факто туморът започва да се унищожава сам. В момента лекарството се тества на малка група доброволци. Ако не се появят странични ефекти, тестовата група ще се разшири.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.