Австрийският канцлер Себастиан Курц подкрепи Армин Лашет за следващ канцлер на Германия. Той предупреди за опасността от идването на власт на ляво правителство в най-важната държава членка на ЕС.

Близо 60 милиона германци ще избират ново правителство на 26 септември. След 16 години на власт Ангела Меркел се оттегля от политиката и битката за поста й навлезе в решаваща фаза. Основните съперници са Армин Лашет от ХДС, Аналена Бербок от Зелената партия и фаворитът към този момент - социалдемократът Олаф Шолц.

Австрийският канцлер подкрепи консерваторите в Германия и предупреди, че социалдемократите не са отрекли публично възможността да се коалират с комунистическата "Левица".

"Това, че в момента ХДС не е на първо място в обществените проучвания, не ме безпокои. Научил съм от пребиваването си в политиката, че тези проучвания не бива да бъдат взимани чак толкова сериозно", заяви той и посочи, че месеци наред проучванията сочеха зелените като следващата партия с най-много депутати в Бундестага, а сега фаворит са социалдемократите.

Армин Лашет се е доказал като убеден европеец, той е успешен премиер на най-голямата германска провинция и винаги сме си сътрудничили чудесно, допълни още австрийският канцлер.