Още един кандидат за 6-те незаети места за европейски делегирани прокурори отпадна от надпреварата. Шефът на районната прокуратура в Сливница Пламен Петков днес въобще не се яви пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), която втори ден изслушва участниците в подбора. Петков не е депозирал изричен отказ, а в телефонен разговор е уведомил кадровиците, че няма да дойде, съобщава "Лекс".

Така той става четвъртият кандидат, който отпада по собствено желание след отказите на зам.-шефа на окръжната прокуратура в Бургас Светослав Маринчев и съдиите Вилислава Ангелова и Галина Господинова-Стефанова.

И при първата процедура през февруари имаше неколцина, които първо се кандидатираха, а после се отказаха от състезанито за престижното място. Както е известно, в крайна сметка пък Европейската прокуратура одобри едва 4-ма от изпратените българи.

Днес ВСС приключи процедурата по изслушването на последните 9-има кандидати. Един от тях - прокурор Милко Момчев от СГП, изрази огорчението си, че миналия път, когато също участваше, не получи нито един глас, без да чуе и нито един мотив - защо.

"Това е право на всеки член на ВСС, но не разбрах в крайна сметка дали нещо от моята презентация беше погрешно, дали направих грешка в отговорите на въпросите. Участвам за втори път от уважение към себе си и към институцията на ВСС, а и в работата си съм така – започна ли нещо, обичам да го приключвам докрай“, каза обвинителят, цитиран от "Лекс".

Сред тези, които се пробват за втори път в надпреварата, днес бе и Ирина Арменова от Специализираната прокуратура.

Гласуването за 6-те вакантни места от българска страна ще бъде утре във ВСС от 11 ч. Финалната дума обаче ще има Колегията на Европейската прокуратура.