Решение за бъдещето на размера на пенсиите и добавката към тях няма да има и днес. Малко след 16 ч. Народното събрание реши да прекрати заседанието си, за да може да се свика извънредна среща на бюджетната комисия, която да реши от коя дата ще влезе увеличението на минималната пенсия до 370 лв. и преизчислението със средно 12,5% на всички пенсии и от коя - добавката от 120 лв. 

Утре сутрин в залата членовете на комисията ще представят съгласувано предложение, което да се гласува от всички. Поне такива са очакванията.

Извънредната комисията по бюджет и финанси, след дълга разправия, гласува за следното предложение: добавката от 120 лв., предложена от ДПС и приета с гласовете на ГЕРБ и БСП, да започне да се изплаща от първи октомври и да важи до края на годината. 

Увеличението на минималната пенсия и преизчисляването пък ще влязат в сила на 25 декември 2021 г. и на практика ще се изплащат от следващата година. Това означава, че се прави опит да не се застъпват двете мерки, така че да не тежат на фиска по едно и също време. 

Още от октомври обаче ще влезе в сила и одобреното предложение на Мая Манолова за увеличение на обезщетението за майчинство за деца до две години от 380 лв. сега на 650 лв. 

Всички тези промени обаче ще станат факт едва след като бъдат одобрени окончалтено утре от пленарна зала в Народното събрание.

За това предложение бяха от ДПС, ИТН, ДБ и ИБГНИ. ГЕРБ не участва в предложението, освен за 120-те лева, а БСП искаше да влязат и двете предложения от първи октомври. Левицата е убедена, че приходната част в бюджета ще бъде по-голяма от заложената и че дори да се приемат и двете идеи, то дефицитът няма да се надуе прекомерно. А и по принцип червените депутати не виждат нищо лошо в това. 

Всички тези разходи вече бяха одобрени вчера, но тъй като ако бъдат приети кумулативно или просто казано - заедно, рамката на бюджета ще бъде счупена и е възможно да се наложи теглене на нов държавен заем. Затова и днес депутатите се опитват да решат как да излязат от ситуацията. 

Общата сума, която ще бъде нужна за двете пера е почти 900 млн. лв., които по думите на финансовия министър Асен Василев - липсват в хазната.

Това е някакъв опит да се гарантира, че пари за изплащането на всички идеи ще има и че няма да бъде застрашена фискалната стабилност. 

Припомняме, че вчера изненадващо БСП се присъедини към ГЕРБ и ДПС и подкрепи техните идеи за добавка към пенсиите от 120 лв. (ГЕРБ предлагаше 100 лв., но се прие варианта на Движението), въпреки че в бюджетна комисия подкрепи предложението на служебното правителство в поправката на ИТН - минимална пенсия от 370 лв. и преизчисляване на всички пенсии с повишаване на тежестта на коефициента за реален стаж от 1,2 на 1,35, което означава средно увеличение от 12,5%. 

Двете предложения приети заедно означават, че от октомври до края на годината минималната пенсия ще достигне до 490 лв. След нова година обаче, сочи логиката, тези 120 лв. трябва да бъдат отнети, което е несигурно, защото представлява огромен политически риск. Изчисления на Пламен Данаилов от ИТН показват, че на година двете предложения заедно ще струват цели 5 млрд. лв. повече на фиска. Пари, които България няма. 

Все още не е гледан бюджетът на Националната здравноосигурителна каса, което трябва да стане утре. Утре трябва да има и комисия по бюджет за промените в текстовете за републиканския бюджет, който най-рано ще влезе за второ гласуване в залата в петък. А се очаква президентът Румен Радев да разпусне парламента на 14 септември.