Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години стана 650 лева. Досега то бе 380 лева.

Промяната е окончателна и влиза в сила от 1 октомври.  

"За” този текст от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване бяха ГЕРБ, БСП, ДПС, част от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", а депутатите от "Има такъв народ" гласуваха "против" и "въздържал се".Предложението за увеличаване бе на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и на БСП. Корекцията ще струва 25 млн. лв. до края на годината.

С гласовете на БСП, ГЕРБ и ДПС бе бламирано общото решение на бюджетната комисия за вдигане на минималната пенсия до 370 лв. С приетите вече окончателно текстове бе повишен таванът на разходната част, така че да бъде прието предложението на ДПС за увеличение на добавката, която сега е 50 лв., на 100 лв. или 120 лв. И двата текста влизат в сила още от октомври.

Всичко това бе придружено с викане, крясъци, тропане по банките и създаването на нова очевидна тройна коалиция, скрепена с признание от трибуната на Народното събрание. 

Депутатите обаче приеха и решението за преизчисляване на пенсиите до минимална пенсия от 370 млн. лв. Това означава, че минималната пенсия до Нова година ще бъде поне 470 лв., но може да бъде и 490 лв. заедно с добавките. Само преди година и половина тя бе 250 лв. и такова увеличение отдавна се чакаше от възрастните хора, чиито пари за старост бяха изяждани от инфлацията години наред. 

Все пак окончателното решение остана за утре. 

Шокиращо бе гласуването на БСП, която подкрепи предложението за минималната пенсия, но не и това за 120 лв. добавка, на бюджетна комисия.

Новата тройна коалиция бе потвърдена от думите на Йордан Цонев от ДПС, който заяви:

"Като не можете вие, ще го направим ние! Като не можахте да направите кабинет досега - да, ще се сгодим партиите на статуквото!"

Единственото обяснение, което от левицата успяха да дадат бе, че след като тяхното предложение за преизчисляване на пенсиите не бе подкрепено, то те гласували за това колкото се може повече пенсионери да получат колкото се може повече подкрепа. Не ги интересувало с кого ще бъдат "прикрепени" медийно. После дойде и обяснение от лидера на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ социалистите са гласували заедно с ГЕРБ и ДПС заради уязвимостта на пенсионерите:

„Намираме това за правилно, за справедливо, за необходимо, даже за задължително. Защото те в момента са най-бедни и най-не могат да посрещнат това, което ги чака с ток, парно и вода. Не ни интересува какво говорят „Има такъм народ“ и какви коалиции им се привиждат, бракове и така нататък“, каза тя.

Нинова обвини партиите на протеста за липсата на трайно мнозинство при актуализацията на бюджета.

„И накрая се стига до плуващи и шарени мнозинства, които, казвам ви, не знам до утре какво ще излезе от този бюджет. Изключително безотговорно отношение“, заяви лидерът на БСП, след като върна на президента Румен Радев последния проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.

В първия момент предложението не мина, но после Хасан Адемов поиска прегласуване и при него изненадващо БСП подкрепи идеята. Общо тя събра 104 гласа от трите партии. 

Това предизвика сериозно учудване и председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН поиска спешна почивка от 15 минути за съгласуване. Ива Митева първо се опита да отмени гласуването, но бързо се отказа.

Скандалът продължи след почивката, след като стана ясно, че гласуването продължава по план. Тошко Йорданов от ИТН поиска прекратяване на заседанието. ДПС, БСП и ГЕРБ бяха против.

Мария Капон обяви категорично:

"Опитвате се да взривите бюджета!"

Йордан Цонев обяви, че няма никаква драма и че парите за тези 120 лв. ги има от увеличението на вноските в системата. Отговор получи от министъра на финансите Асен Василев:

"Имам две реплики към Цонев - първата реплика е, че колко допълнително вноски има става на разчети от приходните агенции. Ако НС реши да си измисли приходи, които ги няма, да си поеме отговорността. 

Но трябва да е ясно - тези приходи дали ги има. Ако ги няма - това е взривяване на бюджета."

Цонев не остана длъжен и заяви: Да, правят се от експертите, не от културистите! Като не можете вие, ще го направим ние! Като не можахте да направите кабинет досега - да, ще се сгодим партиите на статуквото!"

Думата взе и Любомир Каримански от ИТН:

"Сега разбирате ли защо на годежа на ГЕРБ и ДПС кумове са БСП. Защото кумовете направиха така, че техните представители в комисията по бюджет и финанси, които гласуваха различно предложение, днес се обърнаха и гласуваха по друг начин. Това е абсолютно лицемерие. 

Второ - искам да се обърна към пенсионерите. Уважаеми пенсионери, които гледате този цирк, ще получите тия 120 лв., но за сметка на това вашите деца и вашите внуци ще плащат дълга, който ще бъде увеличен чрез дефицит. Това ще стане и децата ще бягат от България!"

Гласуване за прекратяване все пак имаше, но то не бе прието - отново с гласовете на тройната коалиция от ГЕРБ, ДПС и БСП. 

Генерално, ситуацията изглежда като предварително съгласувано показно за тезата на ГЕРБ, че при липса на стабилно мнозинство не може да се правят такива промени. То бе онагледено от Тома Биков, който заяви:

"Внасяте актуализация в предизборна кампания без мнозинство и сега се чудите каквко се случва. Карате със 150 км/ч срещу стена и имате 10 метра преди да се блъснете. Няма как да спрете колата!"

 

Очаквайте подробности!