Всичко, което се прави в момента, е да се осигури победата на Румен Радев на президентските избори. И резултатът ще бъде един - политически да се самоубие следващият кабинет. И отново да дойде служебен кабинет на Радев и хаос.

Това заяви на извънреден брифинг председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.  Според бившия премиер трябва да забравим за Еврозоната - заради решението от вчера на парламента да взриви бюджета като приеме увеличение на минималната пенсия до 370 лв., увеличение на всички пенсии със средно 12,5% и допълнитено към това да подари на пенсионерите добавка от 120 лв. до края на годината. Това прави минимална пенсия от 490 лв. - по-висока от средната в момента. Връзката с еврозоната е ясна - за да влезе в нея страната ни трябва да изпълнява условията за конвергенция, едно от които е ниско ниво (до 3%) на дефицита, който прекомерните разходи ще надуят. България обаче може да кандидатства най-рано през 2022 г., а планът ни за приемането на общата валута е за 2024 г., когато отново не е сигурно, че ще можем да влезем. Освен това не изпълняваме и правилото за ниска инфлация.

"Това ви го гарантирам!", обаче убедено подчерта бившият премиер.

И продължи с хвалбите - "Моите правителства винаги са били с бюджетен излишък, сега идва сериозен бюджетен дефицит". Фактите показват, че последният бюджет за 2021 г. си беше разписан на дефицит именно от правителството на Борисов. 

Според него ще дойде наказателна процедурна акция от Брюксел именно заради очертаващата се дупка в хазната (б.р. - това е твърде малко вероятно, имайки предвид, че дерогациите за правилата за дефицити още важат, а и нашият няма да се напомпа с толкова много. Факт е обаче, че фискалната консолидация ще остане мираж поне в следващите години).

"Аз съм изживявал този момент с фалита на КТБ, но успяхме да преодолеем 6.7 млрд. лв. Беше постна пицата на Дянков, но хората ни повярваха и успяхме да възстановим държавата. "

"Нека бъдат управляващите бъдат искрени и да кажат - не купувайте изборите на Радев с пенсиите, защото ще дойде времето на Жан Виденов и 3-те долара заплата. Не случайно министър Василев се държи за главата и заяви, че бюджетът вече е неизпълним", продължи да реди в типичния си стил Борисов.  После пък  нарече министъра слуга на Радев. 

Той подчерта също така, че Румен Радев и министър Кацаров са проспали златните месеци за ваксинация и сега проблемите са налице.  

Бившият финансов и здравен министър Кирил Ананиев заяви, че в момент това, което се случва с пенсиите, е без аналог в българската история. Той очаква тотален финансов колапс на държавата и отиване към незапомнен дефицит.

Последствието е - или нов дълг, или увеличени данъци, уверява Ананиев.  И ако последното с вдигането на данъците е възможно, то тоталният финансов колапс е леко преиграване. Дефицитът за добавката от 120 лв. е около 245 млн. лв., общият, който депутатите ще сътворят, ако не променят решенията си от вчера, ще е около 400 млн. лв. 

Не трябва да се забравя, че и партията на Борисов гласува добавката, която струва повече от предложението за вдигане на пенсиите до 370 лв., както бе предложението на МС и ИТН. Освен това дисбалансите в системата бяха задълбочени именно от ГЕРБ, която миналата година вдигна безпрецедентно нивото на минималната пенсия до 300 лв., несъобразявайки се с философията на пенсионното осигуряване.

На въпроса за кандидат-президент на ГЕРБ Борисов обяви, че има един партиен кандидат и още петима чакат.

Защо стоим още в парламента ли, запита се Борисов, и сам си отговори - защото Радев така е казал. 
Освен ГЕРБ няма здрава сила в тази държава, опитват се да ни  разбият, но пак ще победим, въпреки техните манипулации с машините, завърши бившият премиер.