Бившият български цар и премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България в Страсбург.

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) прие за допустима жалбата им срещу наложения през 2009 г. от Народното събрание мораториум, който им забранява да се разпореждат с имотите си и техните горски площи. Той е в сила и досега.

Същевременно магистратите отхвърлят като недопустима жалбата на ищците за реституция на old r;fjd - Става двореца "Ситняково" и ловната хижа "Саръгьол" в Рила, над Боровец. 

Мораториумът забранява на Симеон и Мария-Луиза да прехвърлят или да използват имотите си с търговски цели.

Съдът не присъжда обезщетение на Симеон. Единствено са присъдени 5000 евро заради направени разходи по делото.

Решението е взето единодушно. България е намерена за виновна за нарушение на правото на собственост, тъй като мораториумът забранява търговска експлоатация на техните гори. Отделно съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес.

Действията на българските власти са били непропорционално тежки срещу двамата жалбоподатели, смята ЕСПЧ. Мерките спрямо тях са били извънредни, защото българската гора се опазва по друг ред, а не чрез парламентарен мораториум. Освен това Сакскобургготски и Хробок не са можели да обжалват решението на парламента пред съда.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в срок от три месеца. ЕСПЧ дава на двете страни 6 месеца срок да се разберат извънъсъдебно по материалната част на иска.

Макар до днес сагата с царсике имоти все още да тече в различна посока пред различни съдилища, на 18 декември 2009 г. тогавашното Народно събрание налага въпросния мораториум. Предложението идва от лидера на РЗС Яне Янев, но е повече от показателно кой как гласува.

Преди това е отхвърлено предложение на депутат от левицата в тримесечен срок да бъде изготвен специален закон за тях.

Решението на депутатите предвижда да се спре разпореждането със земи и имоти, върнати или дадени като обезщетение на наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

"За" гласуват 106 депутати, против са двама, а се въздържат 13 народни представители.

В подкрепа на решението гласуват депутатите от ГЕРБ, "Атака", Синята коалиция и независимите от разпадналата се група на Янев.

Двама депутати от ДПС гласуват "против", а останалите от групата и представителите на "Коалиция за България" са "въздържали се".

Решението на парламента практически парира евентуални произнасяния на съда в полза на наследниците - то предвижда забрана за ново строителство в тези имоти, както и за продажба или замяна на сгради, поземлени имоти, земеделски земи, гори и движими вещи, за които има постановени решения за признаване и възстановяване правото на собственост или са дадени като обезщетение на царските наследници.

Предвиденият мораториум би трябвало да действа до приемането на специален закон. Такъв, разбира се, и до днес не съществува...

Практически мораториумът е и безсмислен - поне що се касае до повечето "знакови" имоти освен къщата в с. Баня. Тъй като за тях от 2011 г. държавата води дела, съдът обичайно разпорежда такива възбрани за продаване и пр.