Двадесет и двама желаещи ще бъдат изслушани от Прокурорската колегия в рамките на 2 последователни дни, а в петък тя ще реши кои предлага да запълнят 6-те незаети от България места в Европейската прокуратура.

Както е известно, отново изборът е в ръцете само на 10-имата (едно място е незаето, б.р.) в съответната колегия на ВСС, водени от Иван Гешев.

На първи тур България постигна антирекорд сред всички страни членки на Европейската прокуратура, като не бяха одобрени 6-има от избраните 10, посочени в пълен синхрон и единомислие от членовете на българския ВСС (тогава по забележителен начин различни членове на колегията казваха по някоя добра дума за определен кандидат и накрая харесаните се оказаха точно 10, б.р.). Сред тях бяха основно следователи и един съдия, който дори не е гледал наказателни, а граждански дела.

Самата Европейска прокуратура, независимо от това, започна работа на 1 юни (всичко за нея може да прочетете тук). Всяка страна членка - а те са 22, сред които и България, има не съразмерен, а изрично посочен брой делегирани прокурори, които трябва да водят разследвания "на терен" срещу измами с евросредства. Така за България числото е 10. Забележително е, че през мандата си нашите магистрати уж се водят неподчинени на българския главен прокурор, но кариерно, дисциплинарно и за в бъдеще, при сегашното законодателство те остават напълно зависими от него и от ВСС.

Сега сред 22-мата кандидати (без изненада) личи името на Бойко Атанасов - следователят, който заговори за "шпицкоманда", която държи преписки срещу политици "на трупчета" още от времето на Цацаров и който се кандидатира обичайно за всякакви постове.

Сред другите интересни имена са Атанас Атанасов - наказателен съдия от СГС, който до неотдавна бе и председател на меко казано недолюбвания от прокурорските среди Съюз на съдиите в България (той чете осъдителна присъда срещу Константн Каменаров, ексшефа на БНТ). Сред другите съдийки поне две са достатъчно известни - Вилислава Ангелова от Специализирания наказателен съд, която чете "невинни" по делото срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и сие, и съдия Карамфила Тодорова от САС. Тя правораздаваше по делото "Софийски имоти", бe и в cъcтaвa нa CAC, въpнaл дeлoтo cpeщy Eмилия Macлapoвa нa пpoĸypaтypaтa зapaди “aбcypднo фopмyлиpaни oбвинeния”, ĸoитo пoпpeчили зa пocтигaнe нa ocъдитeлни пpиcъди. После Macлapoвa ocъди Бългapия в Cтpacбypг зa нapyшeнa пpeзyмпция зa нeвинoвнocт.

Двама обвинители от Софийската градска прокуратура (СГП) – Анна Алексова и Милко Момчев, се явяват за втори път, като при първия опит и двамата не получиха нито един глас в своя подкрепа в Прокурорската колегия.

Ето и съобщението на ВСС с имената на всички кандидати:

НА 8 И 9 СЕПТЕМВРИ 2021 ГОДИНА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВСС ЩЕ ПРОВЕДЕ ИЗСЛУШВАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПОДБОР НА 6 ЕВРОПЕЙСКИ ДЕЛЕГИРАНИ ПРОКУРОРИ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

7 септември 2021 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в два последователни дни, по предварително определен график и по азбучен ред, ще изслуша кандидатите в процедурата за подбор на 6 европейски делегирани прокурори от Република България. Общият брой на допуснатите магистратите е 22-ма, след като на 24.08.2021 г. един от тях депозира отказ от участие в процедурата.

На 08.09.2021 г. (сряда) от 09.30 ч. ще бъдат изслушани кандидатите: Анита Джамалова – заместник-административен ръководител на Окръжна прокуратура – Перник, Анна Алексова – прокурор в Софийска градска прокуратура, Атанас Атанасов – съдия в Софийски градски съд, Бисера Калпакчиева – прокурор в Окръжна прокуратура – София, Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура и Виктор Тарчев – прокурор в Софийска градска прокуратура.

Изслушването ще продължи от 14:00 ч. с кандидатите – Вилислава Ангелова – съдия в Специализирания наказателен съд, Галина Господинова-Стефанова – съдия в Софийски районен съд, Димитър Халачев – следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, Елена Попова – съдия в Специализирания наказателен съд, Здравена Янева – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив и Ивайло Илиев – заместник-административен ръководител на Окръжна прокуратура – Кюстендил.

На 09.09.2021 г. (четвъртък) от 09.30 ч. ще бъдат изслушани кандидатите: Ирина Арменова-Янчева – прокурор в Специализираната прокуратура, Карамфила Тодорова – съдия в Софийски градски съд, Мария Тодорова – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив, прокурорите от Софийска градска прокуратура - Милко Момчев и Николай Русинов, и Пламен Петков – административен ръководител на Районна прокуратура – Сливница.

В 14:00 ч. ще започне изслушването на кандидатите: Радостин Петров – съдия в Окръжен съд – Варна, Станислав Стойков – прокурор в Софийска градска прокуратура, Стоян Лазаров – заместник - административен ръководител на Военно-окръжна прокуратура – София и Яна Николова – прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен.

Съгласно Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор (Правилата), в рамките на 10 минути, магистратите ще представят кандидатурата и мотивите си за участие и ще отговарят на въпроси на членовете на Прокурорската колегия, както и на тези постъпили по реда на чл. 11 от Правилата. В рамките на изслушването се прави преценка за уменията и качествата на кандидатите, съобразно следните критерии - практически опит в наказателното производство на финансови, данъчни и икономически престъпления; опит в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси и провеждането на трансгранични разследвания, съобразно разписаните в Регламента правомощия за тясно сътрудничество и консултации с други европейски делегирани прокурори; степента на познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз; статута и функциите на Европейската прокуратура; спазване на високи етични стандарти; почтеност, дисциплинираност, умения за комуникация и работа в екип.

На 10.09.2021 г. (петък) Прокурорската колегия ще подложи на отделно гласуване по азбучен ред всеки един от 22-мата кандидати, като членовете на Колегията имат право да гласуват в подкрепа на повече от един кандидат, но не повече от броя на обявените 6 места за европейски делегирани прокурори от България. Решението на Прокурорската колегия ще бъде публикувано на интернет сайта на ВСС, като за излъчените кандидати ще бъде уведомен Европейския главен прокурор чрез Министъра на правосъдието.

Очаква се след приключване на процедурата да бъде попълнен определеният брой места за европейски делегирани прокурори от България.