След като през почивните дни се завихри скандал с обвинения на депутати от "Има такъв народ" срещу колежката им от "Изпрви се БГ! Ние идваме!" Татяна Дончева за предлагане на подкуп, рано тази сутрин от Специализираната прокуратура обявиха, че започват проверка (от ноември 2017 г. депутатите са подсъдни на специализираните съд и прокуратура, б.р.).

От държавното обвинение са се самосезирали "по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание". Визират се изявите от последните дни на зам.-председателя и председател на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, последвани от вчерашно интервю на депутата от същата партия Радостин Василев (пред партийната тв "7/8"). Двамата твърдят, че Дончева е опитвала да склони лица от групата на ИТН да я разцепят и ако третият мандат отиде при ИБГНИ (той в крайна сметка отиде при БСП), да се разчита на гласовете на тези отцепници за подкрепа.

Намесени бяха и едни "500К" (500 000 лв.), като според разказа на Василев - по думите му един от склоняваните, Дончева хем не му е предложила този своеобразен подкуп, хем обаче го разбрал като предложение.

Вчера пред Клуб Z Дончева обяви, че ще съди Йорданов и Василев. "Аз съм се срещала с него, да, както и сигурно с още десет души от тяхната параламентарна група. Позицията ми при всички срещи е била тази позиция, която е публично изразена и в интервютата ми - от "Панорамата" при Бойко Василев до наши дни. Тогава им обясних, че ние не можем да подкрепим този списък от имена, защото ключовите министри могат да провалят едно правителство и е важно кои са те. Темата на разговори ни е била какво трябва да се прави, ако искат да оставят следа в политиката, а не глупостите, които правят", обясни тя.

От съобщението на прокуратурата ства ясно, че образуваната е проверка по реда на чл.145 от Закона за съдебната власт и ще се извърши лично от прокурор. Според цитирания член тя се извършва в двумесечен срок, като може да бъде удължена още с месец при необходимост. 

"След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК", посочват от обвинението.