Фондация "Македония" ще внесе писмо до председателя на Народното събрание и президента с настояване да се въведат промени в Закона за българското гражданство.  

"Да се отнема българското гражданство от тези лица, които са се декларирали с различна етническа принадлежност от българска от Северна Македония, а са получили българско гражданство на база етническо самосъзнание българин. Това  е деклариране на невярна информация пред службите, пред органите на България", каза за БНР Виктор Стоянов,  председател на Фондация  "Македония".

По думите му България допуска ключова грешка през последните 30 години.

"В Северна Македония Република България няма национална програма и организирана работа, която да е последователна през годините и със смяната на нашите официални представители там и със смяната на ръководните фактори в Министерството на външните работи. Какво означава това. Това означава, че ние  не работим организирано с хората в Северна Македония - тези, които се чувстват българи не чувстват реална истинска подкрепа от България. Това е причината много от тях  да се запишат като македонци  на сегашното преброяване. Ние трябва да имаме по-организирана и системна работа с хората там", допълни Виктор Стоянов. 

 

Виктор Стоянов обсъждаше проблемите на българската общност в РСМ и с бившия външен министър Екатерина Захариева. Снимка МВнР

 

 

В  Република Северна Македония започва преброяване на населението. Това ще бъде първото за последните 20 години

"Аз работя с хиляди хора от Сверена Македония ежедневно. Вчера съм провел над 50 разговора, защото вчера започна официално преброяването в Северна Македония. Преброени са 91 681 души. По моя вътрешна информация като българи са се определили само 72  тях.  Тук е много важно да кажем, че имаме 130 хиляди български граждани от Сверена Македония, които са придобили българско гражданство на база български произход и декларирано българско самосъзнание етническо пред нотариус. По-голяма част от тези 130 хиляди души вероятно не живеят в Северна Македония и няма да вземата участие в преброяването – тези, които живеят там имат законово задължение да се запишат като българи“, казва Стоянов.