Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съдебният процес срещу една от известните фигури на протестите в Беларус през 2020 г. Мария Колесникова, обвинена, че е искала да свали авторитарния режим на президента Александър Лукашенко, започна днес в Минск при закрити врата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Колесникова, която се намира в ареста от 10 месеца, е съдена заедно с адвоката си Максим Знак, съобщи държавната агенция Белта.

Двамата могат да получат до 12 години затвор за "заговор за завземане на властта" и до седем години затвор за "призиви за действия, представляващи посегателство върху националната сигурност".

Този процес започва на фона на засилените усилия през последните седмици от страна на режима на Лукашенко да накаже участниците и организаторите на протеста, който през миналото лято и есен изкара на улицата десетки хиляди хора, смятащи, че президентските избори са били манипулирани.

Мария Колесникова бе арестувана през септември, след като оказа съпротива при опит за депортиране от собствената й страна. Според опозиционерката белоруските специални служби (КГБ) са я отвлекли, след което са й сложили торба над главата, за да я отведат до границата с Украйна. Там тя е скъсала паспорта си и е отказала да напусне страната си, което доведе до ареста й.

Колесникова и обвиняемият по същото дело Максим Знак, са работили за съперника на президента на Беларус Александър Лукашенко - Виктор Бабарико, който наскоро бе осъден на 14 години затвор за измами.

Двамата обвиняеми бяха част от седемчленния Координационен съвет на беларуската опозиция, създаден след оспорваните от опозицията президентски избори в Беларус, състояли се през август 2020 г.. Координационният съвет трябваше да организира мирен преход във властта, отбелязва АФП.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.