В БСП не крият раздразнението от засега хипотетичния проект около двамата служебни министър Кирил Петков и Асен Василев с протекцията на президента Румен Радев.

Днес темата коментира и лидерката на соцпартията Корнелия Нинова.

"Всеки е свободен да прави политически проекти, но едва ли е работа на служебен кабинет да се занимава с това, но ще изчакаме още малко, за да видим дали ще стане факт, тъй като до момента това е само неофициална информация", каза тя в Сопот, където беше на посещение, цитирана от БНТ.

"Единствената сериозна информация беше позицията на премиера Янев, че би подкрепил такъв проект и би гласувал за двамата министри. Но нека да изчакаме - сигурно до седмица, две ще стане ясно. Разбира се, много е важна позицията на президента", допълни Нинова.

В интервю пред Нова тв през седмицата на въпрос би ли гласувал за хора като Кирил Петков и Асен Василев служебният премиер Стефан Янев категорично отговори: "Разбира се". Това допълнително подхрани все по-силните слухове, а двамата министри не ги отрекоха, казаха само, че ще коментират темата, когато спрат да бъдат част от служебния кабинет. Пред БНР отново в неделя Василев повтори тази позиция с добавка, че ще види дали след края на мандата си ще има хора, съмишленици, с които да прави нещо полезно за България. Още във вторник пресцентърът на БСП разпространи изявлението на зам.-шефа на партията Георги Свиленски за думите на Янев.

"Πpeди няĸoлĸo дни чyxмe пpeзидeнтът дa ĸaзвa, чe e блaгoдapeн нa бългapcĸитe coциaлиcти, ĸoитo ca гo пoдĸpeпяли и paбoтили зa избopa мy. Ceгa eднo тaĸoвa изявлeниe oт нeгoвия cлyжeбeн пpeмиep нe вяpвaм, чe paдвa бългapcĸитe coциaлиcти", каза тогава Cвилeнcĸи.

На въпрос дали БСП би подкрепила кандидатурата на Радев за втори мандат, тя каза:

"Ние вече сме изразили такава позиция, така че въпросът в момента не стои, но да видим как ще се развият нещата следващите седмици."

"Служебни министри вместо спешно да решат най-важния въпрос сега - социалният, се занимават с партийно строителство на нов проект. А най-жалкото е, че това дава основания на Борисов да морализаторства и да се прави на спасител.
“Недоумявам каква е тази политическа лудост, която обхвана държавата. Цели браншове са на улицата и протестират справедливо. Земеделците за обезщетения от градушките, работници за изработени и неплатени заплати, ресторантьори и хотелиери за обезщетения от затворени бизнеси, здравната система прегрява отсега", каза още тя.

Нинова добави, че на фона на проблемите в държавата партии на протеста се разправят кой в какъв офис ходил и какво се е пазарил.

Вигенин: Ако се правят опити да се откъсват наши структури, ще има отпор

Депутатът от БСП и зам.-шеф на парламента Кристиан Вигенин беше поредният, който даде гласност на недоволството в соцпартията от хипотезите за създаването на такъв политически проект.

По БНР по-рано в неделя той коментира и слуховете, че се правели опити за привличане към проектоформацията структури на БСП - "това ще срещне отпор".

"Чувал съм такива слухове, не знам доколко тази информация може да бъде потвърдена.... Но ако такива опити се правят - не само да бъде създаден нов проект, но да бъдат откъсвани  и наши структури под някаква форма, това ще срещне отпор. За мен би било твърде нелогично леви хора, каквито са нашите членове и симпатизанти, да се включат в един видимо десен либерален проект. Не виждам причини БСП да се притеснява от това", каза Вигенин.

И продължи коментара си с фокус върху ролята на президентската институция.

"Притеснително би било, ако се окаже, че такива совалки се правят през институция, която няма роля в подобни политически процеси. Президентът не е в позиция да изразява подкрепа за една или друга партия, затова като му се задават въпроси дали подкрепя една такава партия, ще получат един и същи отговор. Мисля, че се създадоха известни колебания след недотам премисления отговор на премиера Стефан Янев, защото, когато служебни министри и премиер, назначени от президента, изразяват симпатия или намерения да създадат или да подкрепят такъв проект, това рефлектира върху президента Румен Радев", добави той. 

Πo дyмитe мy пpeз гoдинитe ca ce пpaвили мнoгo пoлитичecĸи пpoeĸти - eдни нa гъpбa нa БCΠ, дpyги пoĸpaй БCΠ, нo вcичĸи тe ca били нeycпeшни.

Вигенин добави, че не бива президентът да бъде въвличан в политическите амбиции на един или друг.

"Всичко, за което сега се спекулира около него, създава проблеми за него. БСП не прави драми от това".

"Има такъв народ" се превърна в партия на статуквото. Оттам имаха три възможности да формират правителство и да започнат да се борят със статуквото", коментира депутатът от БСП проваленият трети мандат, който неговата партия обяви, че ще върне нереализиран на президента на 7 септември. 

Вигенин обясни, че отсъствието на депутати от БСП от заседанието на правната парламентарна комисия е било заявено предварително и провалът на заседанието е заради неосигурен кворум от страна на най-голямата парламентарна група, чийто депутат е и председател на тази комисия.

"БСП ще подкрепи този законопроект (промените в Закона за съдебната власт, с които се предлага закриването на специализираните съд и прокуратурата - б.р.) на следващо заседание на комисията, ще подкрепи и Закона за НСО, който беше подкрепен от нас на комисия, но така беше организирано неговото приемане, че ние да не можем да присъстваме. Тези хитрини на дребно няма да спечелят на никого подкрепа", добави той.