ЕС влиза във взаимоотношения с новото правителство на Афганистан, което обаче не означава, че го признава.

Това съобщи върховният представител по външната политика Жозеп Борел след края на Съвет „Външни работи“ във формат „Гимних“ в словенския град Кран.

Борел определи взаимоотношенията с талибаните като „оперативни“. Той допълни, че те ще нарастват в зависимост от поведението на новата власт в Кабул.

Дипломат номер 1 на ЕС изброи необходимите условия - Афганистан да не се превръща в платформа за износ на международен тероризъм, да се спазват човешките права, особено на жените, върховенството на закона и свободата на медиите, да бъде съставен приобщаващ и представителен преходен кабинет чрез преговори с политическите сили, да се осигури свободен достъп за хуманитарната помощ при спазване условията на ЕС за нейните доставки, изпълнение на поетите обещания за евакуация на чуждестранни граждани на изложените на риск афганистанци, желаещи да напуснат страната.

„Ако искаме да евакуираме координирано хората, които желае да приеме всяка страна-членка, трябва да сме силно ангажирани, в тесен контакт и в близко присъствие. Това може да стане чрез съвместно европейско присъствие в Кабул, координирано от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), ако условията позволяват това“, каза Борел.

Същевременно европейската дипломатическа служба ще инициира под егидата на ЕС регионална политическа платформа за сътрудничество със съседните на Афганистан страни. Тя ще регулира евентуалния приток на мигранти, предотвратяването на разпространението на тероризма и борбата срещу организираната престъпност.