Гласуването на измененията в закона за НСО едва не докара депутатите до физическа саморазправа. Причинaта: спор за кворума и за това приети ли са изобщо промените, с които се цели стесняване на кръга лица, които могат да се ползват от някои от услугите на специализираната служба, в т.ч. главният прокурор.

Ситуацията бе предизвикана от председателстващата в този момент заседанието зам.-шефка на Народното събрание от квотата на ГЕРБ - Росица Кирова. Подложени на гласуване бяха два проекта - на "Има такъв народ" и на "Изправи се БГ! Ние идваме!". От залата отсъстваха народните избраници на БСП, тъй като към този момент левицата заседаваше в централата на "Позитано" 20 по въпроса кога да върне нереализиран мандата за съставяне на правителство. Липсваха обаче и депутатите от ДПС. Залата напуснаха и тези на ГЕРБ. И така видимо кворимът "увисна".

Въпреки това Кирова подложи на гласуване първия законопроект. Таблото показа, че предложението е прието. Кирова пък го обяви за неприето. Имаше и прегласуване, като на този фон Кирова заяви, че предложението не е прието, защото няма 121 гласа и... прекратява заседанието. "Ама защо го правиш това! Как не е прието! Тук са повече от половината от присъстващите! Четете ли го този правилник, или само както ви изнася" - изправи се пред заместничката от ГЕРБ Виктория Василева (ИТН), която също е зам.-председател на НС. 

На крака беше цялата зала. С Виктория Василева се спречка и третата зам.-шефка на НС - Татяна Дончева (ИБГНИ) - "Законопроектите изискват 121 гласа, бе човек!", а Василева настоя за чл. 64 от правилника (Чл. 64. Предложението се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители, освен ако в Конституцията е предвидено друго).

Скупчени пред трибуната депутатите влязоха в спор за собствения си правилник, а Кирова напусна залата. За това време Маноил Манев (ГЕРБ) и Николай Хаджигенов (ИТН) успяха да си разменят остри реплики, останали нечути, като и двамата бяха заели "бойни пози". Наложи се намесата на квестор.

В един момент Кирова все пак реши да се върне, все така настоявайки на своето. Все така "на висок тон" депутатите поискаха от нея да направи поименна проверка. Такава все пак бе направена и бе установено - кворум има. Но за председателстващата законът си остана все така неприет.

"Това, че не сте съгласни с решението и не сте си осигурили достатъчно мнозинство, за да мине - не е моя грешка", обърна Кирова към ИТН.

В крайна сметка бе решено, че председателката на НС Ива Митева ще се произнесе по спорните гласувания. Но Митева бе в среща и не присъства в залата.