Ураганът "Айда" премина през американския Юг, като уби по пътя си поне 7 души, остави без електрозахранване над 1 милион домакинства и нанесе щети за над 15 милиарда долара. Цената за възстановяване със сигурност обаче ще се покачи.

Защото петата по мощност буря, връхлитала някога САЩ, предизвика торнада и наводнения в североизточната част на страната, които взеха живота на над 9 души, по данни на Асошиейтед прес.

Наводнение във Филаделфия. Снимка АП/БТА

 

Торнада се образуваха в Пенсилвания, Ню Джърси и Мериленд. В Анаполис, град на около 50 км от Вашингтон, това метеорологично явление изкорени дървета и събори няколко електрически стълба.

"Ситуацията е особено опасна. Моля ви, намерете си подслон, ако се намирате в зоната на опасност от торнада", призова в "Туитър" Националната метеорологична служба.

Торнадо в Ню Джърси. Снимка АП/БТА

 

В Ню Джърси, където се изля проливен дъжд, губернаторът Фил Мърфи обяви извънредно положение. В град Пъсейк заради наводненията е загинал седемдесетгодишен мъж.

"Семейството му бе спасено, те всички бяха в една кола. За съжаление, колата бе пометена от вълните и пожарникарите, които бяха повлечени под превозносто средство, не успяха да го извадят", обясни кметът на града Хектор Лара.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви извънредно положение заради наводненията, причинени от интензивните валежи, донесени от тропическата буря "Айда", предаде Ройтерс. Ситуацията по пътищата е много сложна. Снощи бе спряно движението по почти всички линии на метрото.

Наводнение в Ню Йорк. Снимка АП/БТА

 

Кметът нарече случващото се "историческо климатично събитие" и призова съгражданите си да не излизат навън, да не използват метрото, нито колите си. До 05:00 часа сутринта бе забранено движението на автомобили, ако не са на спешните служби.

Наводнение в Ню Джърси. Снимка АП/БТА

 

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети утре Луизиана, съобщи Асошиейтед прес. Припомняме, че "Айда" връхлетя САЩ на 16-ата годишнина от урагана "Катрина", който погуби 1800 души. Поне половината от жертвите бяха именно от Луизиана и по-конкретно в най-големия град - Ню Орлиънс.