Промени в обявяването на доставчици и разпространители на медийни услуги предложиха депутатите на "Има такъв народ" днес, които предвиждат главните редактори на медиите да носят отговорност наравно със собствениците, включително за неподписаните материали.

Това става чрез промени в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ), който последно бе редактира по предложения на депутата от ДПС Делян Пеевски. Поправките на Пеевски уж щяха да разкрият финансирането и реалните собственици на медии, но основно създадоха ежегодни главоболия на изданията.

"Твърде много медии съществуват само на общински бюджет. Предлагаме поправка медийните издания да не могат да получават държавно финансиране по всякакви проекти в размер на повече от 5% от годишния им оборот", заяви в парламента председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Според него медиите трябва да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламите и стойността на продукцията си, а не да зависят от държавно финансиране. В добавка, договорите, които вече са сключени между медии и дружества с държавно или общинско участие, се прекратяват, ако медиите не са си подали валидна декларация по закона. 

Промените, свързани с отговорността на главния редактор, са другата голяма редакция на ЗЗДПДПОРДМУ.

"Ако някое жълто издание напише, че сте изял баба си и решите да го съдите, отговорността ще носи собственикът. Ако се приеме, отговорността ще е на главния редактор", обяснява Йорданов.

В промените на ИТН прави впечатление, че се изисква в ежегодните декларации (които са публични), трите имена, адрес за кореспонденция, и Единния граждански номер на главния редактор на всяко издание.

Друг текст пък поставя изисквания за главен редактор - такъв може да стане само българин или човек с постоянен или настоящ адрес в България. 

Когато пък на даден материал не е посочен автор, отговорност за него ще носи главният редактор.

Ако пък главният редактор отсъства по болест, или е временно отстранен, защото заема държавна служба - включително като народен представител или шеф на политически кабинет, неговите функции се поемат от зам.-главния редактор, който трябва да отговаря на същите условия.