Тонове мляко, запалена вълна, разпилени зеленчуци и плодове и един скован ковчег, символ на погребаното българско земеделие. Така изглеждаше пътят между София и Варна в района на великотърновското село Шереметя. Причината - протест на животновъди и зеленчукопроизводители, които са гневни на предложената от служебното правителство актуализация на бюджета и на факта, че тегобите на техния бранш в COVID кризата не са отчетени в текстовете. Тоест - пари за тях не са предвидени. 

Работниците и собствениците на ферми заплашват, че на 9 септември ще се запътят към центъра на столицата и че ще пренесат своя протест пред парламента. Целта им е да спасят собствения си отрасъл, който по техните думи, търпи тежки загуби в кризата. Твърдят, че втора поредна година вълната, например, стои неизкупена. 

Протестиращите са около 1000 по данни на различни местни медии. Те веят български знамена и изхвърлят продукцията си на асфалта. 

Искането им е да бъдат отделени 70 млн. лв. за компенсации на бранша и те да бъдат бързо одобрени от комисиите по бюджет и финанси и тази по земеделие, така че да бъдат приети другата седмица на второ четене в зала. 

Точно 70 млн. лв. е предложението на ГЕРБ за земеделските производители, обявиха пък вчера от партията на извънреден брифинг в кулоарите на НС.

Животновъдите и зеленчукопроизводителите казват, че ако парите не бъдат разписани и не потеглят веднага към тях, то тогава те са обречени на фалити, а служителите им - ще бъдат освободени.