След година и четири месеца в ареста, подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков чу мярка за неотклонение, различна от "задържане под стража".

В рамките на днешното заседание по същесство Софийският градски съд наложи на 23-годишния Кристиан Николов "домашен арест", който той да изтърпява с електронна гривна.

Според съдебния състав, 16-месечният престой в ареста е дал своето отражение върху Кристиан Николов, предаде БНР. В предварителния арест той е бил с добро поведение, получил е писмена похвала от началника на затвора и е помагал на администрацията. Няма опасност и да се укрие или да извърши друго престъпление.

Николов, който е подсъдим, че умишлено причини смъртта на тв водещия на Великден миналата година, обаче фактически остава под стража, докато окончателно не се произнесе втората инстанция - Софийският апелативен съд.

Прокуратурата вече обяви, че ще протестира решението пред Софийския апелативен съд, каза наблюдаващият прокурор Иван Кучиев. 

Адвокатът на Николов - Константин Симеонов коментира:

„Всеки ден арест е ново обстоятелство - такава е практиката на Европейския съд. В момента се получава отлагане на делото по независещи от нас причини. Очевидно все пак от изминалия достатъчно дълъг период от време на задържане, тове е и факторът, който е повлиял на съда за да вземе решението си за домашен арест. Ние говорим за това, че е прекалено продължително задържането вече доста време“.

Клуб Z напомня, че обикновено за "разумен" срок на задържане се счита 8 месеца, а при особено тежки пресътпления - двойно. При по-големи периоди подсъдимите почти задължително (успешно) осъждат България.