Цената на природния газ ще скочи с нови 20,5% за месец септември. Това реши преди малко Комисията за енергийно и водно регулиране. Номинално това означава, че цената на горивото ще удари точно 69,40 лв. за мегаватчас. Към нея не влизат разходите за такси и допълнитени налози. 

Увеличението e с почти 12 лв. на цената, която бе утвърдена за месец август. 

"През цялата 2021 година наблюдаваме тенденция на повишаване на цените, достигнаха рекордни нива и това увеличение се наблюдава не само в Европа, но и в света и България няма как да не остане незасегната от тези процеси", подчерта пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. 

Важно е да се знае, че това е цената, по която "Булгаргаз" продава на на крайните снабдители и на лицата с издаден лиценз за производство и пренос на топлинна енергия, тоест не важи за битовите потребители.

От КЕВР все пак днес подчертават, че независимо от днешния скок, цените у нас са с една пета /20 процента/ по-ниски от тези на европейските газови борси.

Тенденцията е за допълнително увеличение, а причините са няколко. Най-важните обаче са полупразните хранилища в цяла Европа и дефицитът на балансиращия системите втечнен газ, който е масово пренасочен към евтиния азиатски пазар. 

Някои отделни анализатори дори твърдят, че зимата на 2021 г. - 2022 г. може да постави рекорд в цената на природния газ за цялата му търгуема история. 

Това, което е важно за потребителите е вчерашното изказване на председателя на КЕВР Иван Иванов, който предупреди, че след Нова година може да се иска извънредно поскъпване на парно и топла вода, с което да се компенсира галопиращото увеличение на пазарите и по-високите цени на квотите за въглеродни емисии.