Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Алергичните реакции на ваксините срещу COVID-19 са редки, дори и сред хората, получавали преди усложнения в резултат на имунизации, прием на лекарства и други, съобщи ЮПИ, като цитира резултати от ново изследване.

Авторите му въпреки това подчертават, че трябва да бъдат взети предварително мерки, за да се гарантира безопасността при ваксиниране при хората с висок риск от поява на алергични реакции. Резултатите от изследването на израелски специалисти от болница "Тел Ашомер" в Рамат Ган бяха публикувани в изданието на Американската медицинска асоциация "JAMA Network Open".

При 98 на сто от повече от 400 участници в изследването, представени като "силно алергични", не е имало преки реакции след приема на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех".

Шестима или по-малко от 2 на сто от участниците в експеримента са получили "слаби алергични реакции", а трима или по-малко от един процент, са получили анафилактичен шок.

"Процентът алергични реакции - и особено анафилактичните, на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" е по-висок в сравнение с други масово използвани ваксини. Това е особено изразено при пациенти с минали алергични реакции", пишат авторите на изследването. Те обаче подчертават, че ваксините са основен инструмент срещу пандемията и препоръчват използването им с вземане на всички мерки за безопасността на хората.

Рискът от тежки алергични реакции, включително и анафилактичен шок, към настоящите ваксини срещу COVID-19 на компаниите "Джонсън енд Джонсън", "Модерна" и "Пфайзер"/"Бионтех", е "много нисък", установи изследване, публикувано по-рано тази година. Едва 29 души от 4,8 милиона ваксинирани в САЩ са получили тежка алергична реакция след прием на ваксина, установиха Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. Всички те са получили анафилактичен шок, който е "потенциално животозастрашаваща алергична реакция".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.