"Поставянето на условие за процент ваксинирани работници и/или клиенти е дискриминационно по своята същност и няма обективно отношение към епидемичната картина. Единственият ефект би бил в посока увеличаване процента на ваксинациите, което би следвало да е ангажимент на здравните власти.

Прехвърлянето на тази отговорност върху икономическите оператори е некоректно и вредно като подход!"

Това пише в публикувана днес позиция на Бългаската стопанска камара, която идва в отговор питането на здравния министър Стойчо Кацаров към бизнеса - как да се процедира при повишаване на заболеваемостта  в страната и нуждата от затягане на мерките. Предложението за обвързване на продължаването на работата на икономическите оператори, особено в сферите на туризма и ресторантьорството, с ваксинацията на персонала и клиентите пък дойде от Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Според БСК обаче властите трябва да зачитат индивидуалното право на всеки гражданин да взима решение за личното си здраве, особено когато се изисква да подписва информирано съгласие. Освен това, казват от организацията, предложението за 100% запазване на дейността при 100% ваксиниран персонал означава работодателите да се явят в ролята на принуждаващи своите работници и служители да извършат действие, решението за което е тяхно лично право. 

БСК смята, че тук стои и въпросът доколкото е законосъобразно и морално да се изисква от клиентите информация за техния здравословен статус.

Иначе - работодателската организация смята и че новите мерки трябва и следва да бъдат и добре обосновани от гледна точка на потенциалната им ефективност. Тоест - да са базирани на анализ и оценка, нещо, което до момента не е правено.

"Липсва и анализ за ефекта от подобни мерки в международната практика, вкл. за отражението на ваксинацията, носенето на маски, локдауните и др. върху здравния статус на населението, функционирането на здравните системи и пр.

Без подобен анализ въвеждането на каквито и да било мерки е принципно необосновано и с недоказан ефект. Единствено доказан е негативният икономически ефект!", пишат от БСК. 

На трето място, организацията иска ясни и добре разписани компенсационни механизми за подкрепа на бизнеса, ако се стигне до варианта за затварянето на част от браншовете. Работодателите за пореден път натъртват, че до момента за такива мерки повече се говори, отколкото се действа. 

"Свидетели сме на това как през 2020 г. бяха необходими повече от 6 месеца след избухването на пандемията, за да бъдат формулирани механизми за подкрепа на бизнеса, а после още най-малко 6 месеца, за да заработят ефективно въпросните механизми.

Към днешна дата хиляди икономически оператори продължават да изпитват затруднения от предходните периоди на затваряне, а сега в спешен порядък им се съобщава, че отново трябва да затворят.

На този фон темата за компенсаторните механизми отново е в сферата на вероятностите и разговорите. Нещо повече, темата е силно зависима от актуализацията на Държавния бюджет на РБ! При цялата тази неяснота въвеждането на ограничения „от днес за утре“ е необосновано!", продължава позицията.