Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Около 7500 са децата между 12 и 17 години в България, които вече са ваксинирани.  Около 2500 са имунизираните на 18-годишна възраст.

Това съобщи по бТВ в сряда сутрин директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той напомни, че в тази възрастова група разрешените препарати са на "Пфайзер" и на "Модерна".

Той отчете и че има известно увеличаване на интереса към еднодозовата ваксина на "Янсен".

С пълен ваксинационен курс към момента у нас са близо 1,72 млн. души, като около 138 хил. от тях са имунизирани с "Янсен".

От доставените около 5,4 млн. дози от четирите разрешени за употреба ваксини срещу COVID -19 в България са поставени 2,3 млн. дози, посочи още шефът на лекарствената агенция.

 По последни данни одобрените ваксини срещу COVID-19 защитават между 6 и 8 месеца, каза още Кирилов.

Той отново повтори, че няма все още решение за необходимостта от трета, т. нар. бустерна доза ваксина, като се чака становището на Европейската агенция по лекарствата. Според Кирилов едва ли ще става дума за масова ваксинация, по-скоро такава трета доза ще се препоръчва при хора с компрометиран имунитет, трансплантирани, възрастни.

"Единици са държавите, в които се стартира масовото поставяне на трета доза", каза той.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.