Рекордното количество фирмена касова наличност - поне на хартия - от 32 млн. лв., което бе засечено от НАП преди около месец, не може да бъде физически открито. Компанията "Пи Еф Си" ЕООД, която оперира дезинфекционния пункт на ГКПП "Капитан Андреево", станал известен в обществото като "Златния гьол", не казва къде са парите и приходната агенция няма достъп до тях. 

Това стана ясно от днешното заседание на т.нар. комисия по ревизията, ръководена от Мая Манолова. Именно дейността на "Пи Еф Си" бе в центъра на изслушванията, като днешният сигнал бе подаден от авторите на разследването за "Златната локва" отпреди две години - Антикорупционния фонд. Покрай тях обаче в заседанието участие взеха както от НАП, така и лично министърът на финансите Асен Василев. 

Според зам.директора на НАП Георги Димов, агенцията няма друг избор, освен всеки ден физически да изпраща служители на НАП в обекта, които да прибират оборота на компанията, опитвайки да се обезпечат задълженията към фиска. Още при първата проверка бе доказано, че почти всички касови апарати там не са свързани с НАП.

Иначе - Василев подкрепи членовете на АКФ, които смятат, че договорите на фирмата с държавата са нищожни и трябва да бъдат прекратени. Когато "Пи Еф Си" е избрана, тя не минава през процедура за обществена поръчка, защото - обявиха от министерството - само събирала държавната такса за дезинфекция и на практика извършвала безвъздмездна дейност. При тази хипотеза наистина може да бъде заобиколен ЗОП.

"Това не е вярно. В договора има клауза, според която освен държавните такси, фирмата събира и такса обслужване 1 или 2 лв. на леките автомобили и 10 лв. на тировете. Това не е безвъзмездна услуга и ЗОП е приложим", пък бе отговорът на Асен Василев. 

Тук очевидно изненадани от екипа на министерството обещаха да проверят информацията, защото тази, която била подадена към тях, била различна. 

Общите сметки показват, че годишните приходи на компанията достигат до над 15 млн. лв. 

Трябва да се има предвид обаче, че освен с дезинфекция същата фирма и на същата граница има лаборатория за проверка на вносните плодове и зеленчуци. Там също се плащат такси. Не може да бъде платено с карта - единствено в брой. 

Лабораторията носи допълнителни около 20 млн. лв. приход за "Пи Еф Си".