Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Инфлацията в еврозоната се повиши през август с 3,0% на годишна база, достигайки 10-годишен връх, като се очаква тя да продължава да нараства и през следващите месеци, показват данни на Европейската статистика, цитирани от БНР. 

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през август с 0,4% спрямо юли, като спрямо година по-рано инфлацията се ускорява до 3,0% от 2,2% през юли, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо повишение с 2,7 на сто.

Това е най-високата годишна инфлация сред 19-членки, споделящи еврото, от последните месеци на 2011 г. и далеч над целевото ниво на Европейската централна банка от около 2 на сто.

Увеличението на инфлацията през август се дължи отново на високите разходи за енергия (повишение с 15,4% спрямо година по-рано), но и цените на храните също се повишиха (с 2,0%). Необичаен ръст с 2,7% отчитат и цените на неенергийните промишлени стоки, обяви Евростат.

Данните вероятно ще разтревожат ЕЦБ, която многократно повиши прогнозите си за инфлацията през тази година, но реалните данни надхвърлят прогнозите й, като се очаква растежът на цените да достигне връх едва към края на 20201 г.

Въпреки че членовете на ЕЦБ признават, че са подценили ценовия натиск в краткосрочен план, те продължават да посочват слабите показатели за основната инфлацията като подкрепящо доказателство за провеждана разхлабена стимулираща парична и лихвена политика.

Основната инфлация, която изключва цените на храните и горивата, обаче също се повиши през август, нараствайки с 2,0% на годишна база след повишение с 1,6% през юли.

Следващото заседание на ЕЦБ ще се проведе на 9 септември и на него трябва да вземе решение относно темповете на закупуване на облигации през следващото тримесечие (програмата за "количествени облекчения").

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.