Браншът на заведенията в България отново заплашва с протест заради предполагаемото въвеждане на ограничения в работата им. Предложенията за затваряне на нощните барове и казината и спиране на работата на закрито на останалите заведения са на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в доклад до министъра на здравеопазването. Те идват като последица от рязкото влошаване на епидемичната обстановка в страната. Изключения са предвидени при 100 процента ваксиниран или преболедувал персонал и посетители.

Предложенията на Кунчев все още не са приети и не са облечени в заповед на здравния министър, но заведенията вече се готвят за протест. Последният беше превантивен - още преди въобще да се заговори за мерки. Сегашният е насрочен за утре, 31 август, 15 часа, във Варна. Озаглавен е "Свобода за бизнеса", а зад него стоят от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

„Ограничаване на 50 процента само за ваксинирани си е чисто затваряне с други думи. Без приет бюджет, без мерки социално-икономически за работещите в тези сектори, ако това се изпълни, което е написал доц. Кунчев, около 700-800 хиляди от утре или не знам от кога е идеята да влезе това в сила, остават без работа“, заяви пред БНР председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

Алибегов, който беше днес на среща на туристическия бранш с БСП, коментира пред журналисти, че предложението заведения на закрито да работят на 50 процента само срещу предоставяне на ваксинационен паспорт, е противоконституционно. Ако това се изпълни, около 700-800 хиляди остават без работа и на улицата, изчисли той.

"Когато дойдете в заведение, ние не можем да установим вашия сертификат, нямаме право да го искаме, дали е истински, не е ли истински, дали сте ваксинирани или не", добави той.

По думите му този път целият туризъм е обединен - и хотелиери, и ресторантьори.

"Така че ние сме заявили стачна готовност, до два дни ще дадем една обща пресконференция в БТА, но в никакъв случай няма позволим това да се случи отново", допълни той.

Според него самият доц. Кунчев се е съгласил на среща с бизнеса и Министерството на здравеопазването, че мярката да се работи само с ваксинирани в заведенията на закрито е неприложима в България в момента при 18 процента ваксинация, от която повече от 50 процента на 70+ хора. Алибегов определи сегашното предложение на Кунчев като "пореден пиар ход".