Германският министър на външните работи Хайко Маас пристигна днес в узбекистанската столица Ташкент - част от обиколката му в три от съседните на Афганистан държави. Там Маас ще води разговори за продължаващите усилия за евакуация от Афганистан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Следобед Маас ще замине за Таджикистан, а във вторник ще бъде в пакистанската столица Исламабад.

Очаква се, че към трите страни, които граничат с Афганистан, ще се насочат много хора, опитващи се да избягат от управлението на талибаните.

Германия възнамерява да приеме 40 000 човека, включително афганистанци, работили за германските въоръжени сили, бивши служители на афганистански министерства, правозащитници и активисти за правата на жените и семействата им.

Германия изведе повече от 5300 човека от Афганистан, преди в четвъртък да прекрати евакуационната си мисия от летището в Кабул.

Преди да отпътува на обиколката си, Маас обеща икономическа и хуманитарна помощ на трите съседни държави.

"В наш интерес е да попречим рухването на Афганистан да дестабилизира целия регион", каза той.

Вчера Маас посети Турция, която има опит с приемането на бежанци. Обиколката му ще завърши в Катар, където се намира политическата служба на талибаните, която изпълнява функциите на външно министерство на новите управници на Афганистан.