Главният санитарен испектор на държавата е отчаян от нейното население. Доц. Ангел Кунчев вече не знае как да накара българите да се ваксинират.

"Скептицизмът на обществото към ваксините е необясним.  Чувам невероятни неща. А числата говорят ясно: в периода от 22 до 28 август има 231 починали от COVID-19, от тях 221, или 97 процента, са неваксинирани", каза Кунчев в интервю за БНР.

Българите вече не спазват и елементарни предпазни мерки - да не се събират по много на едно място и да носят маски в затворени посещения, добави той.

 
Здравната система може да поеме 7000-8000 души, докато в момента в болница са 3369 души. 
 
Крайната, тъмночервена фаза, която изисква пълен локдаун, е при над 500 случая на коронавирус на 100 000 души, каза Кунчев. Средно за страната на 14-дневна база заболеваемостта е все още значително по-ниска, отбеляза той. 

"Имаме две мощни оръжия – едното е дефинитивно: ваксинацията, другото са мерките, но хората са уморени и масово не спазват дори елементарни указания - каза Кунчев. - Има много политика във вземането на решенията, особено в бурната политическа ситуация у нас, в която всяко събитие, особено пандемията, се натоварва с популизъм".