Изборите са неизбежни. И Демократична България няма да подкрепи опита на БСП да състави правителство с третия и последен  мандат в рамките на този парламент.

Съпредседателят на формацията Христо Иванов каза тази сутрин пред Нова телевизия, че правителство с третия мандат би могло да има, но за тази цел е трябвало да има предварителни консултации между партиите преди връчването на мандата, шанс,  който, по думите му, е бил  пропуснат.

"Трябваше да има преговори преди даването на мандата, да опитаме да поправим грешките, които при първия мандат допуснахме. Ако бяхме се разбрали за този компромис, сега щяхме да бъдем много близо до съставяне на правителство", каза Иванов.

„Ние смятахме, че шансът да има правителство е с третия мандат. За да може той да се реализира, трябваше да има преговори преди това. Така че да не позволим този акт на даване на мандата да ни вкара в още по-сложна ситуация”, добави той.

По думите му Корнелия Нинова е отказала предварителни разговори, определяйки ги като такива срещу Конституцията.

„Това е пълен абсурд. От наша гледна точка фактът, че беше отказан този предварителен разговор обрече третия мандат. За него няма подкрепа. Оттук нататък всичко, което се прави с него, е предизборна борба и кампания на Нинова”, каза Иванов. 

Сега шанс за правителство няма, защото "ценностните очаквания" на избирателите на ДБ не позволявали на формацията да подкрепи кабинет с мандат на БСП.

Иванов разясни, че преживяваме "година на трансформация на българския политически пейзаж" и затова "повече не може да има един голям с бухалка и малки, които се подчиняват". Надявам се в следващия парламент на равнотправен разговор". 

Разговорите с парламентарните сили, които БСП започва днес за съставяне на  кабинет, Иванов определи като "предизборна кампания на госпожа (Корнелия) Нинова".

Иванов потвърди, че се е срещал със Слави Трифонов на 7 август, след като вече трите партии в ДБ са били гласували единодушно да не подкрепят предложеното от ИТН правителство. Той нарече кандидатите за министри "очевидно непригодни" и "бушони" и заяви, че с 65 от 240 депутатит в парламента ИТН няма как да прави улгтимативни предложения.

Иванов отрече да е произнасял фразата, че "има чувството", че зад ИТН е дългата ръка на ДПС. Трифонов го цитира да е казал това в интервюто си за БНТ в петък. Според съпредседателя на ДБ превръщането на преговорите в медиен сюжет е рецепта за провал. 

"Това, което правиш, е че взривяваш самата възможност за политически разговор", каза Иванов за разказването по медиите на това  кой какво е говорил по време на преговорите.

Съпредседателят на ДБ не пестеше критиките си към лидера на ИТН: 

„Аз отидох при Слави Трифонов, за да го призова да опитаме с третия мандат да поправим грешките, които на етапа на първия мандат не успяхме да изчистим - каза Иванов. - Мисля, че когато се издъниш, в качеството си на мандатоносител, след това да започнеш да вадиш някакви срещи, в опит да създадеш интрига - е доста жалко”, обясни съпредседателят на „Демократична България”.

„Отидох на тази среща, защото смятах, че ако има някакъв шанс да направим нещо занапред, е важно да обясня лично на г-н Трифонов нашите мотиви. Това е въпрос на отговорност. Беше много важно да се опитам да го убедя, че след като стана тази издънка с първия мандат, е важно с третия да се опитаме да коригираме всички проблеми - стилистиката на разговор, начинът, презумпцията, че той ще слага на масата едни „котки в чувал” и ще казва „обичаш ли ме, или не ме обичаш” - това са абсолютни инфантилщини”.