Мнозинството от мигрантите пристигат в Европа по море и следователно е "абсурдно" страни като България и Хърватия, които контролират европейските брегове на Черно и Адриатическо море да не са част от Шенген, смята чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от румънската телевизия Диджи24.

"Да приемем България, Румъния, Сърбия (страна, която не е членка на ЕС - бел.ред.) и Хърватия в Шенгенското пространство. Да имаме ясна стратегия за Западните Балкани и да защитаваме Европа срещу нелегалните мигранти по външните й граници", призова чешкият премиер в интервю, публикувано вчера във в. "Право".

Шенгенското пространство на свободно движение "не е функционално в момента", посочи още Андрей Бабиш. Той смята, че споразумението за Шенген, сключено през 1985 г., не е в състояние с настоящите си членове да изпълнява мисията за осигуряване на "адекватна защита на външните граници и свободно движение във вътрешността" на ЕС.

Той изтъква, че по време на мигрантската вълна от 2015 г. "единственият, който защитаваше шенгенските граници, беше (унгарският премиер) Виктор Орбан, който изгради ограда срещу мигрантите".

Останалите необходими етапи за решаване на този проблем трябва да включват "борба срещу трафикантите на хора и подписването на споразумения с Турция, Мароко, Алжир, Тунис и Либия" - страни, през които преминават бежанците на път за Европа, предлага чешкият премиер, който се намира в предизборна кампания, отбелязва Диджи24.

Той аргументира необходимостта от предпазване на Европа от нови мигрантски потоци и с това, че "Дания, Швеция и Австрия, които приеха мигранти през 2015 г., сега ги отхвърлят".