Политическото ръководство и разузнаването на Афганистан носят основна вина за бързото идване на талибаните на власт. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в изявление пред Бундестага за ситуацията в Афганистан.

Винаги е било ясно, че след изтеглянето на НАТО от Афганистан, ще има битки с талибаните. Това не е изненада за межуднародната общност. Но че страната ще падне толкова бързо отново под властта им е проблем, който се дължи най-вече на провала на политическото й ръководство.

„Ние също подценихме силата на талибаните и не преценихме правилно възможностите на правителството, призна обаче още канцлерът. - Не очаквахме и че афганистанската армия изобщо няма да се опитва да ги спре.“

Този процес се ускори, когато политическото правителство напусна Афганистан.

Меркел обяви, че германските сили ще прекратят спасителната си акция там още този петък. Тя обаче подчерта и че последните 20 години не са били напразни. За този период международните сили са успели да помогнат в Афганистан да се построи важна инфраструктура - 70% от афганистанците вече имат достъп до чиста питейна вода, а 90% до ток.

„Но трябва да сме наясно - талибаните сега са реалността там“, заяви Меркел.

Тя заяви, че в момента вървят преговори и как да се продължи защитата на оставащите хора в страната, които се страхуват от талибаните. Германската армия е успяла да изтегли 4600 души от 45 нации. Половината от евакуираните са жени. 

Германия има и план от пет стъпки, с който да продължи да помага на хората в Афганистан.

След среща с Меркел външният министър Хайко Маас огласи съдържанието му. Той е съставен от пет точки, основната от които е запазването и след 31 август на възможности за евакуация от Кабул.

Засега летището на Афганистан се контролира от въоръжените сили на САЩ и Турция. На територията на летището има и подразделения на Бундесвера и на германските сили със специално предназначение. Представители на талибаните настояват за окончателно изтегляне на всички въоръжени сили на чужди държави от територията на страната, като в противен случай ще ги възприемат за окупационни. Във връзка с това Маас предлага преговори с талибаните. 

Втората точка от плана на Маас е необходимостта от преговори с граничните на Афганистан държави да приемат бежанци. За това им се предлагат 100 милиона евро. 

Третата и четвъртата точка от плана се отнасят за ускорено издаване на германски визи за афганистански бежанци. За това ще бъде необходимо увеличаване на броя на служителите в посолствата на Германия в съседните на Афганистан държави. Понастоящем около 4000 афганистанци, напуснали Кабул с американски военни самолети, са настанени във военни бази на САЩ на територията на Германия (в Бавария и Райнланд-Пфалц), но те нямат германски визи.

И накрая, в петата точка на плана се говори за увеличаване на финансирането на програмата за гражданите на Афганистан, които особено много се нуждаят от защита. Нейният обем трябва да бъде увеличен с 10 милиона евро.