Шест пъти се е увеличил мигрантският натиск върху страната ни, обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Пред депутатите, по време на парламентарния контрол, той изрази притеснение, че оградата по границата с Турция не е поддържана и се налага спешно да се вземат мерки. Рашков допусна, че до месец се очаква сериозен мигрантски натиск

"Към 23 август тази година в тези домове за временно настаняване на чужденци са настанени 953 лица при общ капацитет 1260, т.е. имаме 75,6 процента запълване".

С 600 души се увеличават патрулите на Граничната полиция заради увеличения мигрантски натиск към страната ни.

Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният премиер Стефан Янев, цитиран от БНР:

"Прегледани са всички съществуващи планове, направена е допълнителна координация, включително с представители на Министерството на отбраната, за увеличаване на необходимите патрули, включително с подпомагане от въоръжените сили. С моя заповед в Министерски съвет с участието на почти всички министерства, службите за сигурност, агенции, включително и неправителствени организации от типа на  Червения кръст, е създадена една координационна група със задача непрекъснато следене на обстановката, оценяване на всички фактори".

Янев коментира, че България следи ситуацията в Афганистан и ще продължи да оказва подкрепа на афганистански граждани:

"Правим всичко възможно за тези хора. Приели сме такова решение, казали сме, че това е акт на солидарност и съпричастност към това, че тези хора са работили за България и ние правим възможното, така че по темата не е добре да дискутираме в детайли, защото много е динамична ситуацията там. Да не се получи така, че правим лоша услуга на някого на место".