"Няма да забравим, няма да простим, ще ви гоним, за да ви накараме да си платите!"

Така се закани президентът на САЩ Джо Байдън на терористите, които днес убиха десетки хора край летището в Кабул.

След часове мълчание, през които медиите съобщаваха непрекъснато увеличаващ се брой жертви, Байдън направи емоционално телевизионно обръщание, отдавайки почит на 12-те американски военни, загинали в атентатите.

Клон на групировката Ислямска държава (ИДИЛ-Хорасан) пое отговорност за атаките - два взрива до един от трите входа на летището и до хотел наблизо. Байдън каза, че е в интерес на талибаните да спрат джихадистката група.

Той добави, че ако американските военни поискат подкрепления към 6-те хиляди морски пехотинци, изпратени на летището Кабул, той ще ги изпрати.

Байдън заяви, че е разпоредил на военното командвдне „да разработи оперативни планове за нанасяне на удар по активи, ръководство и съоръжения на ИДИЛ-Хорасан".

„Тези терористи от ИДИЛ няма да спечелят. Ще спасим американците. Ще измъкнем нашите афганистански съюзници. И нашата мисия ще продължи “, каза президентът. "Америка няма да бъде уплашена."

Байдън за пореден път защити много критикуваното си решение за изтеглянето и подчерта, че носи "пълната отговорност" за случилото се в Афганистан в последните дни.

Той каза, че макар да не може да се довери на талибаните, не е допуснал грешка да ги остави да охраняват периметъра на кабулското летище, защото успешната евакуация била в техен интерес.

Държавният глава припомни, че евакуацията, която САЩ извършват  момента, е уникална в историята и че терористите няма да попречат тя да продължи.

Байдън нарече загиналите "герои" участвали в "опасна и безкористна мисия". Той прекъсна речта си за момент мълчание в почит на загиналите за Америка.

Президентът, чийто син Бо Байдън, военен ветеран, почина от мозъчен тумор, увери близките на загиналите, че съпреживява болката им:

"Чувстваме, подобно на много от вас, каквото чувстват семействата на тези смели герои днес. Имате чувството, че сте всмукани в черна дупка в средата на гърдите ви. Няма изход. Сърцето ме боли за вас. И знам това, имаме постонянен дълг, свещен дълг към всички вас, семейства на тези герои. Този дълг не е временен. Той е завинаги".