Голям европейски триумф за ЦСКА-София. "Червените" биха опитния чешки тим "Виктория" (Пилзен) с 3:0 след продължения в плейофа за групите на Лигата на конференциите. И заличиха поражението в първия двубой - 0:2.

Така за втора поредна година ЦСКА-София ще играе в групи на евротурнир. Клубът печели 3 милиона евро за попадането в основната схема. България отново има два отбора в групите - "Лудогорец" е в Лига Европа.

Жребият и за двата турнира е в петък, съответно от 13 и 14:30 часа наше време.

Греъм Кери даде надежда на "червените" в 7-ата минута. В 62-ата Георги Йомов удвои с помощта на рикошет. До края резултатът не се промени и се сгигна до продължения.

ЦСКА-София за втори път през лятото беше изправен пред това да решава европейски спор с 11-метрови удари - така стана и във втория квалификационен кръг срещу "Лиепая".

Ала в 119-ата минута Юрген Матей вдигна трибуните на крака - 3:0, чудесен гол с глава. В тези минути "червените" бяха с човек по-малко заради изгонване на Жорди Кайседо.

ЦСКА-София изигра силен мач - най-вече тактически, но и с характер, подкрепян от страхотна публика и от Христо Стоичков, който бе в ложите на националния стадион.

Началото можеше да попари цялата футболна треска, която тресеше червена България от седмица насам. Чори изскочи сам срещу Густаво Бусато, който изби с ръка.

Малко след това домакините разиграха, Вион даде отличен пас на Вилдсхут, който пък изведе Кери и от малък ъгъл островитянинът порази чешката врата - 1:0 (долу).

В 20-ата Бусато имаше нова намеса, парирайки удар с глава на Мускера - един от голмайсторите преди седмица.

Нататък играта бе равностойна, с много дебнене и тактическо надиграване. Това продължи и след почивката - головите възможности не бяха много. Имаше удари от средно разстояние и опити при статични положения.

В 62-ата Георги Йомов, който направи голям двубой, проби и пробва удар, имаше и шанс, но той е част от играта - 2:0.

До края "Виктория" не направи нищо в атака, а по-опасните атаки бяха за ЦСКА-София, който вече имаше психологическото преимущество.

В 111-ата минута Кайседо извърши глупава постъпка, изкарвайки си втори жълт и червен картон.

Но ЦСКА-София не спря да вярва и не спря да действа умно. Отсъствието на Кайседо не се отрази лошо, напротив.

В 119-ата Греъм Кери изпълни ъглов удар, Жеферсон игра с глава на първа греда, а на задна Матей порази мрежата. Перфектно изпълнено заучено положение.

До края "Виктория" искаше, но не можеше. Този, който показа умение как се печелят такива битки в дъждовната, но паметна вечер, бе ЦСКА-София.