"С по-малко емоция и повече разум и разговори, с повече осъзнаване на политическата ситуация в момента може да се състави правителство в това Народно събрание".

Това заяви пред БНТ лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Тя коментира възможността БСП да получи трети мандат за съставяне на кабинет от президента и желанието й да предложи сегашното служебно правителство.

"Президентът е възпитан и деликатен човек и ни намекна, че няма как служебният кабинет да остане в наследство на партиите. Няма зад гърба на президента да каним този и онзи министър. Ще отидем уважително към него и ще го попитаме дали е съгласен. Ако каже не, ще търсим други варианти", обясни Нинова.

Според нея ако се стигне до предсрочни парламентарни избори е по-добре те да се проведат едновременно с президентските.

"Служебният кабинет постъпва правилно и връща нещата там, където им е мястото - в българския парламент", заяви Нинова.

Според нея обаче в предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета има смущаващи неща - предвидените средства за здравето на нацията заради COVID кризата и доходите на хората. Според Нинова има достатъчно ваксини и няма необходимост от закупуването на допълнителни количества.

Служебният кабинет иска да се отпуснат на КЕВР около 17 млн. лева за глоби за това, че са осъдени за свои действия, коментира Нинова. 3 млн. лева са предвидени за бонуси на служителите в регулатора.

"Средната заплата в КЕВР е 5000 лв., защо е всичко това", попита лидерката на БСП.

Тя определи кадрите с полицейско насилие над протестите като потресаващи.

"Единственият начин да се справим с подобни случаи е да има обективно понасяне на отговорност. Имали сме много такива случаи, не се е стигнало до реален резултат", заяви Нинова.

Според нея няма пречка да има изслушване на главния прокурор по темата в Народното събрание.