Китай, който има 76-километрова граница с Афганистан, заяви днес, че иска "приятелски отношения" с талибаните ден след като бунтовниците превзеха Кабул, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пекин "уважава правото на афганистанския народ да решава собствената си съдба и бъдещето си", заяви говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин.

"Талибаните многократно са изразявали надежда да развиват добри отношения с Китай", отбеляза говорителката.

Тя уточни също, че китайското посолство в Кабул "продължава да функционира нормално".

Китай, който евакуира 210 свои граждани от Афганистан в началото на юли, призова новите власти в Кабул да гарантират безопасността на тези, които остават в страната.

Китайските власти през последните седмици окачествиха като "безотговорно" изтеглянето на САЩ от Афганистан, страхувайки се най-вече от безмилостна гражданска война в съседната страна, отбелязва АФП.

Изправени пред риска от хаос в Афганистан, китайските власти започнаха през септември 2019 г. разговори с талибаните, чиято делегация беше приета по това време в Китай.

Последната официална среща в Китай между китайски и талибански представители се състоя в края на юли. Лидерът на политическото крило на движението "Талибан" молла Абдул Гани Барадар разговаря тогава по-специално с китайския външен министър Ван И.