Спенсър Елдън е името на бебето, което плувайки се опитва да стигне доларова банкнота на обложката на легендарния албум на Nirvana - Nevermind.

Днес Спенсър е на 30 години и съди общо 15 души, сред които наследниците на Кърт Кобейн, живите членовe на групата (Дейв Грол и Крис Новоселич) и Къртни Лав за поне по 150 000 долара на човек заради сексуална ескплоатация.

"Снимките изобразяват интимните телесни части на Спенсър и похотливо представят гениталиите на Спенсър от времето, когато е пеленаче, в наши дни", се чете в документи по делото, цитирани от Би Би Си.

Според американското право снимки, в които са представени голи деца без сексуален контекст, не попадат в параметрите на детската порнография. Робърт Луис, който е адвокат на Елдън, твърди, че доларът в обложката представя бебето като "сексуален работник". 

Юристите допълват, че родителите на Спенсър не са подписвали договор, в който да са посочвани условията за употреба на снимката. Вместо това са получили 200 долара. Ищците също настояват, че музикантите са им обещали да прикрият гениталиите на Спенсър със стикер, което очевидно не е спазено.

Елдън твърди, че "истинската му самоличност и официално име са завинаги свързани с търговската сексуална експлоатация, която е преживял като непълнолетен, която се разпространява и продава по целия свят от времето, когато е бил бебе до наши дни".

Той твърди, че "ще продължава да страда през целия живот" в резултат на произведението на изкуството, включително заради "екстремния и постоянен емоционален стрес", както и "намесата в нормалното му развитие и напредъка в образованието" и "медицинското и психологическото лечение“.

Елдън и преди е изразявал недоволство от обложката. През 2016 г. той сподели пред списание Time, че се е чувствал зле заради известността си с напредването на възрастта.

"Трудно е да не се разстроите, когато чуете за колко пари става дума", обяснява той. - Когато отивам на бейзболен мач се замислям: "Човече, всички на този бейзболен мач вероятно са виждали малкия ми пенис като бебе, имам чувството, че са ми отнели част от човешките права".

Същевременно в други интервюта Спенсър е изразявал задоволство от популярното изображение.

"Това винаги е било нещо положително и е отваряло врати за мен", отбелязва той пред "Гардиън" преди шест години. - Сега съм на 23 и съм художник, и тази история ми предостави възможността да работя с Шепърд Фейри в продължение на пет години, което беше страхотно преживяване. Той е огромен ценител на музиката: когато чу, че съм бебето на Nirvana, той си помисли, че това е наистина готино."

Елдън дори е пресъздавал обложката на албума няколко пъти като тийнейджър и възрастен - винаги носещ бански - за да отбележи 10-ата, 20-ата и 25-ата годишнина на Nevermind.

Представители на Nirvana все още не са отговорили на обвиненията.