Иван Гешев не си спомня много добре подробностите около влизането на прокуратурата в президентството на 9 юли, 2020 г. - защото няма право да ги знае...

Но, доколкото все пак знае - Бюрото по защита било пуснато там след 15 мин. разговори с главния секретар (каза и името му).

Освен това - ако с 4 човека "превземеш" сграда, това говори за сериозен проблем в сигурността на тази институция. А Гешев би се радвал да види видеозаписите...  

А пък ако има грешка, откакто е главен прокурор, това е, че подчинената му институция не застанала да информира обществото.

Бюрото ще бъде унищожено, ако го пипнат законодателно.

А Гешев не е проучвал "целия живот" на Андон Андонов, когото назначил там.

Това бяха в общи линии отговорите на обвинител №1, който отново се появи пред парламента - този път за да дебатира по доклада, който така и така прати преди дни - за дейността на Бюрото по защита.

На въпрос на Крум Зарков за 9-те операции на Бюрото през миналата 2020 г., Гешев потвърди, че една от операциите на Бюрото е тази в президентството (проформа - по две досъдебни производства срещу Пламен Узунов и Илия Милушев, б.р.).

Но нахлуване няма и никога не е имало... 

"Моята голяма професионална грешка, откакто съм главен прокурор – в личен аспект го казвам... (тук той намеси и чуждестранния одит на прокуратурата по времето на Цацаров - че когато има определена медийна реакция срещу опрделени прокуратури или прокурори, административният ръководител или висш админ ръководител да излезе и да обясни каква е ситуацията). Аз може би сгреших, че прокуратурата не обясни подробно ситуацията.

Това е моя грешка! - самокритичен бе Гешев. - Получи се мисълта на Марк Твен, че докато истината си върже обувките, лъжата обикаля целия свят."

Все пак преди това Крум Зарков отбеляза, че с доста методични законови промени Бюрото първо се казваше "за защита на свидетели",...

"... а после свидетелите изчезнаха", отбеляза младият депутат.

На Тошко Йорданов, който го заяде, че има преторианска гвардия и че хората са излезли и над 6 месеца са протестирали срещу него, Гешев каза:

"Преторианска гвардия е политическа оценка - имате право - вие сте политик."

Йорданов го попита - дали осъзнава в каква ситуация е поставил себе си и прокуратурата с това нахуване. Гешев обясни на сценариста, че "всичко което е законно, е морално". А те просто прилагат закона.

Той се защити още за укрепването на Бюрото си, че то се налага, след като службата НСО "има сериозни проблеми през последните десетилетия" и че с тях бил запознат, включително и семейно (Гешев често използва факта, че брат му работи в НСО, б.а.)

"Логично е да се опитам да осигуря за българските магистрати и защитени свидетели нещо по-добро!"

Той окачестви бюрото като - "най-доброто".

И иронично пожела успех новия председател на НСО.

А пък с МВР имало проблем - защото, като влязат да задържат министър, "МВР ще каже на своя министър, "а той - на колегата си".

Зам.-председателят на ИТН го обвини още, че не прилага закона еднакво и че не е разследвал "Мата Хари", кюлчетата и пр.

Иначе Гешев преповтори думите за Бюрото, които са написани в годишния доклад на прокуратурата за дейността ѝ. Днес стана ясно още, че бюджетът на Бюрото е бил 7 174 386 лв. за 2020 г.

Но пък...

"... Колко ще са лицата, които са свидетели срещу мафията, не може да бъде предвидено. Това не е магазин.

Престъпността е сложен феномен - днес може да има един защитен свидетел, утре да са трима. 

След като законът е вменил такива функции, трябва да има готовност всеки момент да се реагира."

Ако утре службата се преструктурира, те "ще си тръгнат и това (което ще остане) ще е смешната охрана, която МП ще осигурява на магистрати". Той повтори, че преди охраната на магистрати била смешна.

А сега в неговото Бюро работели най-добрите.

Към Надежда Йорданова (ДБ) той иронично се обърна, че щом идва от кабинета на Христо Иванов, следователно е сериозен експерт.

Тя пък му напомни за „най-добрите“ - че сред тях е и Андон Андонов - заподозреният за шеф на МВР биячите изпод колоните на МС.

"Аз нямам задължение да проследявам целия живот на всички, които назначавам, преди", каза Гешев.

Нападна го Николай Хаджигенов - че "второ поред изслушване на главния прокурор се превръща в шоу на главния прокурор".

Той пледира за кратки отговори, а пък...

"... Той (Гешев) ни обяснява всеки път, че краставиците имат 98 % вода.

Или той има собствен прочит на закона. Защото той многократно твърди, че прокурорите не му били подчинени, което не е вярно."

Хаджигенов нарече дискусията "смокиново листо" и - всички обяснения били, за да прикрият, че Бюрото охранява трима магистрати, един от които е главният прокурор .

"Имаме налице паравоенна структура. Безконтролна паравоенна структура, която харчи огромни пари на данъкоплатците", каза Хаджигенов, който има отколешна "закачка" с обвинител №1.

И допълни относно "сержанта Вълков" от Бюрото - че външният му вид бил "достоен за всяка талибанска дружина". 

"Този вид изслушване в крайна сметка е зло. Съществуването на Бюрото е зло", остро обобщи Хаджигенов.

Гешев пък му отговори, че у нас няма закон за лобизма - и така адвокати може да са народни представители, като евентуално изработват законите, които после ще прилагат (иначе през цялото време повтаряше, че прокуратурата не говори политически, б.р.).

Председателят на парламента Ива Митева го попита - кое наложи през 2019 г., след като кандидатурата му вече е издигната, с изменения в преходни и заключителни разпоредби на Закона за съдебната власт, да премине на този режим - различен от охраната на другите двама "големи" председателите на ВКС и ВАС.

"Защо е приет – може да попитате колеги депутати. Аз нямам законодателна инициатива, скромно подчерта Гешев. -

Аз знам какво ще стане – тази служба ще бъде унищожена."

Той също така на няколко пъти намекна, че е жертва – и „това (свалянето на охраната му от Бюрото) няма да ме уплаши". Защо?

Защото сам си е избрал да е главен прокурор - никой не го е карал. И е тръгнал от най-ниското ниво.

След което Гешев запозна депутатите:

"Видял съм неща, които никой не е видял в тази зала. Правил съм огледи на тежки престъпления - убийства!

Аз нямам проблем нито с егото, нито с психиката.“

В крайна сметка правната комисия не прие доклада на главния прокурор  за дейността на Бюрото по защита за периода 1 януари 2020 – 2021 г.

“Не нарушихте предвижданията ми, което ме радва“, каза саркастично Гешев, видимо не особено зарадван, цитиран от "Де факто".

Ето и още малко класически "бисери":

„Българските магистрати и граждани, които са се изправили срещу мафията и организираната престъпност, нямат нужда да им носят чантите (препратка към НСО, която "разхождала кучета" и носела чанти, б.р.). Имат нужда от защита. Единствената служба, която може да го осигури е Бюрото по защита на свидетели.“ (на това Крум Зарков го репликира, че е очаквал защитавайка Бюрото си, главният прокурор да не се подиграва с други дъжавни структури).

***

„Видяхте случая, при който участник в поръчково убийство е подполковник от НСО, който участва в охраната на различни масови мероприятия. Прецених, че не искам да ме охраняват от НСО при една по-добра опция. Аз също като българските магистрати мога да си нося сам чантите." (по едно съвпадение, прокуратурата, която въобще не е подчинена на главния прокурор, точно днес обяви, че е приключила и внесла в съд въпросното дело, б.р.).

***

"Бюрото по защита на свидетели е ефикасна и ефективна структура, но в България имаме дарбата да ги унищожаваме."

***

"За мен може да бъде обяснено, ако тези идеи (които идвали от Христо Иванов) са резултат от предизборната обстановка, в която се намираме от дена година. Може да бъде обяснено, но не може да бъде прието.“

***

И малко фатализъм:

„Не успях да катастрофирам, бързайки насам. На предишното заседание помолих прокуратурата да бъде своевременно поканена, когато има важни въпроси, които следва да бъдат обсъждани в Народното събрание. Получих обаждане в 9 ч., за което благодаря.

Поканата също беше отправена тогава. Тоест, става въпрос за около пет часа. Надявам се, че следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата."