Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Температура до 40 градуса и кашлица със задух.

Това са по-характерните симптоми на COVID пациентите в поредната вълна на епидемията, които се лекуват във ВМА.

От една от най-големите болници у нас, със сериозен опит досега в битката с коронавируса, синтезираха наблюденията си как протича болестта при доминиращ Делта вариант в страната.

Ето и някои от акцентите:

- През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID-вълна обаче заразява цели семейства.

- И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. В амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение при нас във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

Има и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.

- Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която трудно може да бъде свалена и не се влияе от противотемпературни средства.  Често срещана е и кашлица, свързана и със задух, посочват специалистите от ВМА.

- Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т. нар. британски щам на коронавируса.

- По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус. Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават ивфекционистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват. 

- От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

- В практиката на ВМА има заразени с вируса и хора, които са имунизирани (видът на приложената ваксина е без значение). При тях обаче заболяването протича леко и не стигат до хоспитализация. Няма дихателна недостатъчност, подчертават инфекционистите.

И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.