Унгария и Гърция бият тревога, че завземането на Афганистан от талибаните след американското изтегляне може да изправи Европа пред нова мигрантска криза както през 2015 г. Двете столици настояват за предохранителни мерки евентуалната вълна да бъде ако не спряна, то поне обезсилена още по пътя си - в Иран и Турция. Но, както и преди се е случвало, в Брюксел са на по-различно мнение.

„Да защитим Унгария от мигрантска криза“, призова унгарският министър-председател Виктор Орбан в радиоинтервю, публикувано на страницата му във фейсбук. В него Орбан предупреждава за потоци мигранти от Афганистан, които вече са на път към Европа.

Според Орбан Европейският съюз трябва да предотврати напускането на региона от афганистанците. Унгарският премиер подчертава значението на европейската подкрепа за Турция и за балканските държави за предотвратяване на влизането на мигранти в Европейския съюз. Ролята на Турция за това ще бъде "фундаментална" по думите на Орбан.

Бившият италиански премиер социалдемократ Паоло Джентилони, който сега е еврокомисар по икономиката и финансите, е на противоположно мнение, съобщава италианският всекидневник "Стампа":

"ЕС трябва да работи за приемане на законна имиграционна квота от афганистански бежанци и трябва да направи това като премахне алибито на изискването за единодушие при вземането на решенията - казва Джентилони, цитиран от вестника. - Уважавам единодушието, но знам, че никога няма да го има и винаги ще има някой, който се противопоставя на политиките за приемане на законните имиграционни квоти. Няма да търсите извинение, ако искате да подадете ръка на бежанците. Това може да стане и с (квалифицирано) мнозинство. Орбан и други няма да се съгласят, но това е част от нашите правила".

С връщането на талибаните на власт в Кабул, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в понеделник, 23 август, че иска да предотврати „допълнителни потоци бежанци да пристигнат в Европа“, пише днес френският в. "Фигаро".

По време на среща в Атина със зам.-председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, гръцкият премиер обясни, че „за Европейския съюз е важно да подкрепи страни в близост до Афганистан, за да гарантира, че няма пристигат допълнителни потоци от бежанци в Европа ".

Мицотакис е разговарял в петък с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по този въпрос.

"Нова вълна на миграция е неизбежна, ако не се вземат необходимите мерки в Афганистан и Иран", предупреди на свой ред Ердоган.

Подсилване на границите

Завръщането на властта на талибаните в Кабул хвърли бъдещето на много афганистанци в несигурност и събуди в Европа страха от миграционна криза, подобна на тази от 2015 г., коментира "Фигаро".

"Гърция няма да посрещне с лека ръка евентуалната ескалация на въпроса за имиграцията и бежанците", заяви говорителят на правителството Янис Иконому в понеделник. Той предупреди преди дни, че "всички сили са нащрек по границите". Според правителството трябва да бъдат разположени подкрепления на сухопътната граница между Гърция и Турция по р. Еврос (Марица - б.р.) и на беломорските острови.

Удължаването с 40 километра на ограда по протежението на реката, разделяща Гърция и Турция, е в последния си етап и се очаква гръцката гранична полиция да получи допълнително дронове, камери и радари, позволяващи ѝ да наблюдава обстановката до 10 километра навътре в турска територия.