Националките ни по волейбол загубиха за първи път на Европейското първенство в Пловдив - 2:3 (23:25, 25:16, 21:25, 25:18, 10:15) от Германия в страхотен мач и фантастична подкрепа от публиката в зала "Колодрум".

България има 2 победи и 1 поражение, подобно на Германия. Лидерът Полша е с три успеха. Нашите практически са на осминафинал, а до края на груповата фаза ще играе с Чехия и Полша, съответно във вторник и сряда.

Първият гейм беше може би най-оспорваният от началото на турнира в града под тепетата. Частта започна с лек превес за германките. Те поведоха с 5:2 и 7:4. В тези моменти нашите твърде често бъркаха от сервис. Но когато това бе коригирано, се стигна и до равенство при 8:8.

Едва при 15:15 българките за първи път в гейма поведоха в резултата. Но паритетът в резултата продължи до 19:19. Германия поведе с 2 точки - 21:19, след като 13 пъти поред съперниците не можеха да си вземат аванс. След ново равенство нашите имаха златен шанс да поведат, но отлична немска блокада отново изведе съперника напред. 

В епилога на гейма България спаси един геймбол, но при втория не успя - 23:25.

Втората част тръгна по подобие на първата с размяна на точки, но само до 2:2. Този път нашите първи поведоха убедително - 6:2. Разликата се задържа и дори увеличи при 10:5, а малко по-късно стана 15:9, 17:11 и отчайващото за съперника 20:13. Последвалите успешни атаки от двете страни бяха изцяло по вкуса на България. Изравняването за 1:1 стана при 25:16.

Германия видимо се ядоса и стартира и третият гейм ударно - 3:0. "Маншафтът" заигра много стабилно и не позволяваха на нашите да се доближат. Най-голямата разлика в началото на честта беше 8:4. Българките обаче не бяха казали още своята дума. Отборът ни се стегна и изравни при 10:10. Сценарият от първия гейм започна да се повтаря с последователни равенства до 16:16. Тогава Германия направи пробив в серията и поведе с 19:16. Нататък не позволи обрат и спечели частта с 25:21.

В четвъртия гейм пак Германия беше отборът, който първи „проби“ равенството при 4:2. Но при 5:5 обичайното за мача статукво се завърна. В напрегнатите мигове съперникът имаше по-здрави нерви - по-често водеше. Следващият равен резултат се получи при 9:9 и тогава дойде ред за първи път в гейма нашите да дръпнат напред - 12:9. България дори увеличи аванса след драматични разигравания - 16:11.

Авансът започна да се топи опасно до 16:18. Прекъсването на треньора Иван Петков беше последвано от успешна атака на капитанката Елица Василева. Малко след това България поведе с 23:18 и на всички беше ясно, че идва тайбрек.

Най-качественият двубой в група В досега стигна до логичен завършек. Германия взе сериозен за тайбрека аванс от 3:0 и Иван Петков веднага поиска почивка. Таймаутът свърши работа и серията на гостите спря, но само за 1 точка. Отборите започнаха да разменят успешни атаки, но това не беше в наша полза. След третата ни точка гардът на България падна. Германките поведоха с 8:3, до края нашите вече не бяха конкуренти и загубиха тайбрека с 10:15.

Във втори мач поред най-добра реализаторка от нашите стана Емилия Димитрова, разделила първото място с Луиза Липман - по 17 точки. Веднага след тях с едва по-малко остана Гергана Димитрова.