„Времето за декларации от страна на политическите партии изтече. Хората очакват да видят ясно поета отговорност.”

 Това обяви президентът Румен Радев при посещението си в Тополовград. До петък той трябва да връчи третия мандат за съставяне на кабинет. Все още не е ясно обаче коя е политическата сила, която ще предпочете държавният глава. 

Той припомни, че пред страната има множество предизвикателства.

"Призовавам народните представители освен от сутрин до вечер да изслушват министрите - основна дейност до момента - да свършат и друга работа, която е неотложна", поиска президентът като отново подчерта нуждата от актуализация на държавния бюджет. И добави: „Трябва да се вземат много стратегически решения и то, да се вземат от парламента. Има два сценария – ако има актуализиран бюджет и ако няма такъв. Ако няма актуален бюджет – не искам да коментирам”, добави Радев.

"Диалогът между партиите и президентската институция е важен. Но много по-важен е диалогът между самите партии. Трябва да намерят формулата за стабилно, управленско мнозинство."

Така той отговори на въпрос коя политическа сила ще получи третия мандат. Ако с него не бъде гласувано от парламента правителството, страната отива на трети в рамките на една година парламентарни избори.

Радев призова политическите сили да направят компромис, за да може да се състави правителство.

"Аз мога да забавя връчването на мандата до петък и ще го направя, ако партиите имат нужда от това време. Очаквам сигнал, ясна заявка, че са в състояние да сформират устойчиво, управленско мнозинство", каза още държавният глава.

На въпрос как оценява шансовете да се сформира редовен кабинет той отговори, че не иска да спекулира с темата, "но надявам се, че времето, което е дадено, ще бъде използвано по най-добрия начин".

"От всички разговори, които водех с гражданите, българите гледат с голяма надежда, но търпенето им се изчерпва. Когато се правят тънките партийни сметки, да се мисли за интереса на хората, защото това е смисълът на политиката", препоръча още Радев.

"Ако сметнем колко време действа парламентът, това означава, че властта в България не може да упражнява своите нормални функции", добави той.

Радев отново изрази неудовлетворението си от възможността за провеждането на президентски и парламентарни избори по формулата 2 в 1. 

"Трябва да се подходи много внимателно....Автоматично аз и г-жа Йотова се оказваме в много по-неизгодна ситуация. Тогава всяка партия е нормално да издигне свой кандидат, за да привлече максимално много гласове", добави той. Радев обяви кандидатурата си за втори мандат като независим. Наскоро лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията ще подкрепи на президентските избори сегашния държавен глава.

"Българският парламент трябва да намери баланс - дали ще спазваме духа на нашата конституция или ще пестим пари", продължи Радев.